Hanna Wigh. Foto: TT

SD-politiker anklagas för sexuella trakasserier

Sverige En förundersökning har inletts mot en sverigedemokratisk riksdagsledamot efter att denne anklagats för sexuella övergrepp mot politikerkollegan Hanna Wigh.

Den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Hanna Wigh berättar i TV4:s ”Kalla fakta” hur hon ska ha blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp inne på riksdagen av en sverigedemokratisk politiker.

Händelsen ska ha skett för ett år sedan när Wigh och den manliga kollegan befann sig ensamma inne på ett rum. Hanna Wigh har nu lämnat partiet och blivit politisk vilde i riksdagen.

– Han tog en hand runt min hals och körde upp ett finger i mitt underliv, säger Hanna Wigh i programmet.

Enligt Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge är den nu utpekade manliga partikollegan ”bedrövad” och hävdar att anklagelserna är falska, skriver Expressen. Mannen valde sedan tidigt under tisdagen att ta en politisk time out.

Under dagen kom även beskedet att åklagaren Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren inlett en förundersökning om sexualbrott.

– Efter att ha hört vad kvinnan har sagt i media gör jag bedömningen att det finns anledning att anta att ett sexualbrott är begånget. Jag har därför inlett en förundersökning, säger Maria Sterup i ett pressmeddelande.

Enligt Hanna Wigh ska hon ha berättat om händelsen för medlemmar i partitoppen efteråt, men utan att några åtgärder vidtogs. Uppgiften har förnekats av bland annat Richard Jomshof, som menar att han uppmanat henne att anmäla allt, skriver DN.