My Rask och Stefan Nilsson bedriver sedan tre år uppfödning av köttdjur av rasen Angus. På söndag har de Öppen gård i samverkan med LRF. Dottern heter Matilda. Foto: Nina Eggerth
Den som kommer på söndag får se när My Rask hanterar korna tillsammans med en häst.
I den här fållan samlar man ibland in korna för att bland annat väga dem och göra dräktighetskontroller.

De öppnar sin gård för att visa upp sitt arbete

Sösdala Vill du se varifrån maten kommer och hur arbetet med köttdjur kan gå till?
På söndag bjuder Åkarpsgården in till Öppen gård för stora och små.

När My Rask och Stefan Nilsson köpte gården ingick en fårbesättning.
Numera är fåren avvecklade och istället går ett gäng rejäla Angus-kor och betar på parets mark.

På söndag finns det möjlighet att titta på djuren och se hur My Rask hanterar dem med hjälp av häst.
– Jag visar grunderna i hur vi arbetar med djuren i vardagen. Till mycket av det vi gör behöver man inte använda häst, men det underlättar, säger My Rask.

Det blir också en guidad landskapsvandring med Oskar Einarsen, student på landskapsvetarprogrammet på högskolan i Kristianstad.
– Han ska berätta om vad som har gjort att landskapet ser ut som det gör. Vad och vilka som har format landskapet, förklarar My Rask.
Som svenska köttproducenter är Stefan Nilsson och My Rask bekymrade över den höga konsumtionen av importerat kött som vi har i Sverige.

– När man köper svenskt kött gynnar man att det svenska landskapet hålls öppet genom att djuren betar, säger Stefan Nilsson.
Men det kanske tyngsta argumentet för att äta kött från svenska djur har att göra med våra svenska restriktiva regler för användning av antibiotika.

– Det importerade köttet innehåller ofta större mängder antibiotika. I andra länder får man ge djuren antibiotika och hormoner i förebyggnade syfte för att de ska klara att födas upp under ganska hårda förhållanden. Det får man inte göra här, fortsätter Stefan Nilsson.
Han har varit omgiven av kor hela sitt liv och växte upp på en gård med mjölkkor.
– Jag gillar kor och började med Angus för tre år sedan. Tidigare hade vi en annan typ av köttdjur.

Paret säljer köttlådor som de levererar till kunder med kylbil. De säljer och leverar kött när det finns möjlighet.
– Vi är ju inte så stora och slaktar när det finns tillgång på djur att slakta, säger Stefan Nilsson.

På Åkarpsgården finns också flera hästar samt höns och kycklingar att kolla in.
Under Öppen gård-dagen kan man också titta på får och mjölkkor.
Den 1 oktober kan besökarna få en åktur med häst och vagn.
Barnen kan testa ponnyridning på islandshäst och hoppa i halm.

Faktaruta
På söndag 1 oktober är det Öppen gård på Åkarpsgården 211, Tjörnarp klockan 10-14. Dagen arrangeras i samarbete med LRF:s kommungrupp i Höör och Norra Frosta lokalavdelning.
Besökarna får se när korna hanteras med häst. Det blir också bland annat ponnyridning för barn, tipspromenad,
marknad med närproducerat, landskapsvandring med guide och åktur med häst och vagn.
Barnen har möjlighet att klappa djur, hoppa i halm och få en ansiktsmålning. Det blir också korv med bröd och fika.
Fritt inträde.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar