Motdemonstranter har samlats införnazistiska NMR:s demonstration i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Polisen kontrollerar väskor inför Nordiska motståndsrörelsens demonstration på lördagen. Foto Fredrik Sandberg / TT
Demonstranter för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) grips av polis under demonstrationen på lördagen. Foto Fredrik Sandberg / TT

Nazistdemonstrationen: Polis i Skåne sparkad i ansiktet

Skåne/Göteborg En utländsk medborgare i Skåne på väg till nazistdemonstrationen i Göteborg greps under förmiddagen efter att ha sparkat en polis i ansiktet.
Nio utländska medborgare har tagits in på förhör och ytterligare tre personer har anhållits - redan innan demonstrationen påbörjats.

Nordiska motståndsrörelsen är enligt Säpo Sveriges största och farligaste nazistorganisation, och under lördagen har de fått tillstånd att demonstrera på gatorna i Göteborg.

Redan på förmiddagen hade 300 nazister slutit upp på sin samlingsplats i Möldal.
I samband med den nazistiska demonstrationen väntas runt 10 000 personer sluta upp i en motdemonstration i Göteborg. Polisen räknar med konfrontationer och har begärt förstärkning både från Skåne och andra delar av Sverige.

Under lördagsmorgonen begärde polisen i Göteborg förstärkning även från den norska sidan med anledning av att uppgifter om att utländska medborgare planerat att ta sig till staden för att ”skapa oordning”. Både svensk och norsk polis genomför aktivt inre utlänningskontroller vid gränserna. Innan klockan slagit tolv hade runt 100 utlänningskontroller genomförts.

I samband med att en buss kontrollerades i Helsingborg var det en person som sparkade en polis i ansiktet. Huruvida det var en person som skulle sluta upp på nazisternas eller motdemonstranternas sida är oklart.
– Jag har inga uppgifter om vilken sida personen tillhör. Personen har gripits för våld mot tjänsteman, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson med anledning av demonstrationerna.

Ytterligare nio utländska medborgare har i Helsingborg tagits in på förhör, och en avvisades direkt vid gränsen. Sju har tagits i förvar.

Polisen har även varit på plats vid Nordiska motståndsrörelsens samlingsplats i Möldal.
– Vi har varit där och visiterat men inte gjort några beslag eller omhändertaganden, säger Peter Adlersson.

Under fredagskvällen greps en person vid Göteborgs central. Han är nu anhållen, misstänkt för förberedelse till grov misshandel. Ytterligare två personer har anhållits sedan de haft knivar med sig i bagaget på Landvetter.

Enligt Peter Adlersson har polisen för närvarande läget under kontroll i Göteborg.
– Just nu råder det ett lugn. Vi har kontroll på många ställen i stan och än så länge går allt som planerat, säger han.

Poliserna som är på plats har utrustats med kameror på kroppen och enligt polisens hemsida kommer man att högprioritera brott – till exempel hets mot folkgrupp –  som begås i samband med nazistdemonstrationen.

 

Dagens fråga

Har du kvar dina gamla skolkataloger?

Loading ... Loading ...