Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hejdas av polis vid Fokushuset på Fabriksgatan under demonstrationen på lördagen. Foto Fredrik Sandberg / TT
Nordiska motståndsrörelsens (NMR) hejdas av polis under demonstrationen på lördagen. Foto Fredrik Sandberg / TT
Polis och motdemonstranter vid avspärrningarna inför Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration på lördagen. Sten Sturegatan, Heden. Foto Thomas Johansson / TT
Demonstranter för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) grips av polis under demonstrationen på lördagen. Foto Fredrik Sandberg / TT

Nazistledaren från Vinslöv gripen av polis

Göteborg Våldsamma konfrontationer mellan nazister, motdemonstranter och polis har uppstått i Göteborg. Den skånska nazistledaren Simon Lindberg skulle ha hållit tal, men har istället blivit gripen. Sammanlagt har ett 30-tal personer gripits och en polis skadats i samband med demonstrationerna.

Nordiska motståndsrörelsen är enligt Säpo Sveriges största och farligaste nazistorganisation, och klockan tolv på lördagen har de fått tillstånd att demonstrera på gatorna i Göteborg.
Polisen hade räknat med att uppemot 1000 personer skulle delta i nazistmarschen, men när demonstrationen påbörjades var de runt 500-700 personer, enligt olika mediers bedömningar på plats.

Nazistdemonstranterna marscherade inledningsvis under tystnad, medan människor stod vid sidan om och buade och ropade antinazistiska slagord.

Kaos utbröt emellertid snabbt.

Motdemonstranter ska enligt polis ha kastat in föremål mot nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen, varpå nazisterna rusade fram och angrep polisledet i ett försök att ta sig genom avspärrningarna.
Polisen använde både batong och tårgas mot de sköldbärande demonstranterna från nordiska motståndsrörelsen.
En polis har skadats lindrigt i samband med de nazistiska angreppen. I övrigt ska ingen ha skadats, enligt polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Däremot har ett stort antal personer gripits i samband med de våldsamma konfrontationerna.
– 23 är gripna för våldsamt upplopp och ytterligare sju är gripna som jag inte har brottsrubriceringen på, säger Peter Adlersson.

Inledningsvis såg det mest ut att vara nazister som greps, men våld har förekommit även från motdemonstranternas sida.
– När vi skulle utöka avspärrningarna runt NMR och mota bort motdemonstranterna så kastade motdemonstranterna sten och bangers mot polis, säger Peter Adlersson.

Hur många gripna är det från nazisternas håll i jämförelse med motdemonstranterna?
– Det är från båda sidor, men exakt vilket antal från vilket läger vet jag inte, säger Peter Adlersson.

Den skånska nazistledaren och Vinslövsbon Simon Lindberg är enligt Expressen en av de gripna.
Nordiska motståndsrörelsens demonstrationstid gick ut klockan tre, men enligt medier på plats så vägrar demonstranterna att skingra sig förrän deras ledare Simon Lindberg blivit släppt av polisen. Det ser med andra ord ut att bli en lång dag.

Hittills har ett 30-tal personer gripits, däribland tre personer som burit på pyroteknik och en person med drönare som är misstänkt för brott mot luftfartsförordningen.
– Sen har vi en del omhändertagna och en del avvisade också. Och de här siffrorna kan komma att ändras, säger Peter Adlersson.