Glenn Nilsson i Bjärnum väntar på att få tid för operation av sin axel. Efter det hoppas han kunna börja jobba igen, men ögonskadan får han leva med. Foto: Stefan Olofson
2017-06-21.- Glenn Nilsson i Bjärnum.

Glenn blev offer på en knivskarp byråkratis hårda altare

bjärnum Solen gassar och dörrarna till uterummet står vidöppna för att ge lite svalka. Med en grimas av smärta lyfter Glenn Nilsson kaffekoppen mot munnen.
Värken i axeln är illa nog, men det är kampen mot arbetsförmedlingen och försäkringskassan är värst.

– Det känns som jag kläms mellan två berg och jag kommer inte upp. Det har gett mig svåra magproblem och ekonomiska bekymmer, berättar Glenn Nilsson, 46, i Bjärnum.
I tio år har han kastats mellan olika jobb, utbildningar, aktivitetsstöd, lönebidrag och sjukpeng.
– Jag har tvingats ta en massa ”låtsasjobb”. Hade de hanterat mig korrekt från början så hade jag sluppit det här helvetet, säger Glenn Nilsson.

Allt var bra tills den där dagen för tio år sedan då en bit av ett metallborr fastnade i hans ena öga. Då jobbade han skift som lastbilsmekaniker på en verkstad.
– Jag skickades akut till Ängelholm där de remitterade mig till Lund. Jag opererades direkt, berättar Glenn Nilsson.
Efter behandlingen konstaterades att 30 grader av synfältet hade försvunnit på ögat och att det graderades som sju procent invaliditet.
Det resulterade i att hans lastbilskörkort drogs in. Men han kunde jobba kvar i verkstaden. Ett och ett halvt år senare välte ett framdäck, som han höll på att pumpa, över honom.
– Det small till i höger axel. Ortopedspecialister konstaterade grav artros i axeln, förklarar Glenn Nilsson.

Men försäkringskassan nobbade hans ansökan om arbetsskada. Han drog det vidare till förvaltningsrätten, som också gav honom kalla handen. Han kunde dragit saken till regeringsrätten, men det skulle kostat honom för mycket pengar.
– Jag kunde inte behålla mitt jobb som lastbilsmekaniker. Jag skrev in mig på arbetsförmedlingen i Hässleholm hösten 2009.
Sedan dess har jag haft en massa ”låtsasarbeten” och utbildningar”.

Efter ett tag fick han jobb på ett företag i Hässleholm med aktivitetsersättning, som baserades på 65 procent av lönen han hade som lastbilsmekaniker.
Efter några år gick företaget i konkurs och Glenn Nilsson tilldelades sedan provjobb på flera företag.
– Företagen förstod inte att jag gick på lönebidrag och att jag inte kunde utföra monotona jobb. På en fabrik ökades takten i produktionen. Efter sex månader var jag tvungen att sluta, säger Glenn Nilsson.
Under åren från första skadan hade han jobbat med begränsad syn och förstörd axel.

Glenn Nilsson fick en plats i ett så kallat socialt företag i Hässleholm där han skulle gå en datautbildning. Där fick han följa med till ett annat företag.
– De undrade om jag ville prova på praktik som vaktmästare hos dem. De funkade fint och jag fick en halvtidstjänst med lönebidrag.
Det förstog inte försäkringskassan, som började bråka om vilken typ av ersättning som Glenn Nilsson skulle ha.
– Jag enades med kassan om att öka praktiken med två timmar, som skulle betalas som aktivitetsersättning utöver lönebidraget. Tanken var att jag skulle öka arbetstiden successivt, berättar Glenn Nilsson.

Det blev för mycket honom till slut och han fick sjukskriva sig i slutet på augusti 2016. Men eftersom han hade aktivitetsersättning kunde han inte få sjukpenning.
Genom en miss av handläggaren på arbetsförmedlingen missade Glenn Nilsson sin aktivitetsersättning.
– Jag fick veta att jag inte kunde vara kvar i jobb- och utvecklingsgarantin.
Glenn Nilsson vände sig då till försäkringskassan och ansökte om sjukpeng, vilket inte skulle vara något problem, fick han veta.
Efter en vecka hörde de av sig och ville ha ett läkarintyg.
– Jag sa att det hade de ju redan. Men de hade slarvat bort det. Så jag ringde min läkare, som lovade skicka ett nytt direkt.
Men det hamnade i fel brevlåda. Därefter studsade ärendet vidare som en tennisboll fram och tillbaka i sex månader, utan att Glenn Nilsson fick någon ersättning. Till slut övervägde försäkringskassan att neka honom sjukpenning.
– Jag fick magproblem av hela den här sjuka hanteringen och blev av med jobbet på grund av sjukdom i december förra året.

Någon sjukpenning betalades inte ut och Glenn överklagade försäkringskassans beslut till förvaltningsrätten.
I juni fick han veta att han skulle skriva in sig som arbetslös hos arbetsförmedlingen. Men där betraktar de Glenn Nilsson som sjukskriven och kan därmed inte ta sig an honom.
– De krävde ett friskintyg, förklarar Glenn Nilsson, som hamnade i ett limbo mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen.
Efter veckor av väntan beviljades han till slut aktivitetsbidrag utan aktivitet.
– Och där är jag nu. Den 31 oktober har jag fått tid för operation av min axel. Jag hoppas det blir bra så jag kan jobba igen. Ögat får jag leva med.
Glenn Nilsson har överklagat försäkringskassan beslut i somras att inte ge honom sjukpenning till förvaltningsrätten.
Beslut har inte meddelats ännu.

Läs mer:

Dagens fråga

Tror du på åtal om Palmemordet i sommar?

Loading ... Loading ...