Företaget Sigma Civil provgrävde och tog analysprover i maj. På tisdagen offentliggjordes rapporten som visar att det kostar upp till 31 miljoner kronor att rensa marken från föroreningar för att kunna bygga nytt badhus på platsen. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
Marken var förorenad av metaller och oljor ner till sju meters djup på sina ställen. FOTO: CARL-JOHAN BAULER

Upp till 31 miljoner för saneringen

HÄSSLEHOLM Det beräknas kosta mellan 21 och 31 miljoner kronor att sanera marken för det nya badhuset.

För de pengarna får man en sanering av den södra delen av området, där nytt bad, friluftsbad och ny parkering enligt planerna ska byggas.
Väljer man däremot att sanera hela området där Qpoolen ligger, beräknas kostnaderna springa iväg till 97-146 miljoner kronor.
Det framgår av rapporten från företaget Sigma Civil som provgrävde området i maj. Analysrapporten, som offentliggjordes på tisdagen, visar att marken mycket riktigt är förorenad från 1,5 meter ner till fyra meters djup (på sina ställen ända ner till sju meters djup).
Föroreningarna består av metallerna bly, zink och barium samt rester av PAH-oljor, som bland annat använts som mjukgörare i gummi, exempelvis i bildäck.
Även grundvattnet i området är påverkat. Men om det är påverkat av föroreningar från Qpoolen-marken eller om det är normal påverkan för grundvatten inom tätbebyggt område kan inte fastställas, enligt rapproten.
– Vid en sanering inom undersökningsområdet måste grundvattnet övervakas för att säkerställa att ingen spridning av föroreningar sker till Galgbackens grundvattentäkt, heter det i rapproten.
Det är nu politikerna som ska ta ställning till om man vill gå vidare med projektet att bygga nytt badhus i området, trots saneringskostnaderna.

Läs mer:

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar