Ewa Thalén Finné nomineras av Moderaterna som första vice talman, vilket presenterades under en pressträff i riksdagen.Foto: Janerik Henriksson/TT

Tidigare Staffanstorpsbo blir förste vice talman

Skåne Vid en omröstning i riksdagen på onsdagen valdes Ewa Thalén Finne (M), till förste vice talman.

Riksdagsledamoten Ewa Thalén Finné (M) tillräder posten från och med den 11 oktober till valperiodens slut.

Hon efterträder  Tobias Billström (M), som blivit ny gruppledare för Moderaterna.

Under tidigare mandatperioder har Ewa Thalén Finné bland annat suttit i justitieutskottet, bostadsutskottet, arbetsmarknadsutskottet och EU-nämnden.

Ewa Thalén Finné, 58 år, som är utbildad ekonom, representerar Skåne läns södra. Och politiskt aktiv inom Moderata samlingspartiet har hon varit sedan 1983 och riksdagsledamot sedan 1998.

Hon har även varit en mångårig lokalpolitiker i Staffanstorps kommun. 1983 flyttade hon till Staffanstorp där hon var aktiv tills hon 2015 flyttade från Staffanstorp.

– Flytten beror på att jag och min man reser mycket i våra respektive jobb och vårt hus i Staffanstorp stod mest tomt. Jobbet i riksdagen tänker jag behålla, säger Ewa Thalén Finné tidigare till tidningen.

Sedan sommaren 2015 är hon bosatt utanför Mariefred.

– I nästan trettio år har jag bott i Staffanstorp, dit jag flyttade med min man från Stockholm. Det är i Staffanstorp som våra två barn har vuxit upp, säger Ewa Thalén Finné i ett pressmeddelande från Moderaterna.

Läs mer:

×