- Judas är absolut en av mina favoritroller, säger Andreas Eldeen som sjunger rollen två gånger nästa år. pressbild
Niklas Johansson och Andreas Eldeen driver musikteaterutbildningen vid Östra Grevie Folkhögskola och har ett gemensamt produktionsbolag. Arkivbild
- Judas är absolut en av mina favoritroller, säger Andreas Eldeen som sjunger rollen två gånger nästa år. Pressbild

Åter i favoritrollen efter späckad höst

Musikalartisten Andreas Eldeen har ett fulltecknat program framöver. Julkabaré på Victoriateatern, julbord på Malmö Opera, konserter i Kristianstad och Norrviken – och så väntar favoritrollen Judas i Jesus Christ Superstar i Johanneskyrkan i Malmö den 10 och 11 mars nästa år.

Andreas Eldéen och kollegan Niklas Johansson driver sedan några år tillbaka tillsammans musikteaterutbildningen vid Östra Grevie Folkhögskola. De har också ett gemensamt produktionsbolag.
– Vi har en konsertscen i Norrvikens trädgårdar där vi gör sommarkonserter och julkonserter och så gör vi också konserter i Kristianstad. Vi har också länge velat göra Jesus Christ Superstar i en konsertversion, säger Andreas Eldeen.
De båda har ofta promenerat förbi Johanneskyrkan i Malmö och drömt om att få göra något där.
– Det är en så mäktig kyrka mitt i Malmö. Vi har klurat på andra idéer när vi gått där förbi, men det här känns klockrent, säger Anderas Eldeen.

Via kollegan och kapellmästaren Anders Juhlin kom Niklas Johansson och Andreas Eldeen i kontakt med körledaren för 60-mannakören Gospel Rose Choir, Anna Kajsa Svärd. Kören tände genast på idén.
– Tanken är nu att Gospel Rose Choir ska göra konserten tillsammans med fem solister och ett sjumannaband. Att den professionella scenkonsten ska möta Gospel Rose Choir, att vi gör detta tillsammans, känns som ett så spännande möte. Det är också spännande att det är ett projekt som börjar redan nu. Niklas Johansson kommer att jobba mycket med kören under hösten.

Under åren har Andreas och Niklas – som även låg bakom Kulturmässan i Malmö – byggt upp ett brett kontaktnät.
– Så vi tror att vi kan göra den här konserten på en väldigt hög nivå och med plats för 700 per kväll. Vi ska sjunga på originalspråk och det blir en konsertversion med fokus på musiken.

Jesus sjungs av Daniel Eriksson, Malmöbaserad musikalartist som haft en stor internationell karriär som Jesus. Nina Pressing gör Maria Magdalena.
– Och en twist att Marianne Mörck gör Herodes. Herodes är ju en person i en maktposition, vilket kön den personen har spelar mindre roll. Marianne tyckte det var en rolig idé och hon har förmågan att kunna vara både allvarlig och att ha den komiska tajmingen.

Intresset för konserterna är redan stort.
– Vi har fått enorm respons redan. Alla känner ju till musikalen, den är så väletablerad.

Hur är det att göra rollen som Judas igen?
– Jag har gjort den många gånger i olika sammanhang och det känns alltid lika kul. Nu blir det två gånger, jag ska också göra den i Vellinge. Olika kyrkor gör gärna Jesus Christ Superstar runt påsk. Judas är en så komplex roll i just detta att han på något sätt representerar förnuftet. Det är en utmaning att göra honom på ett sätt så att allt inte är svart och vitt, man måste förstå hans argument. Det gör att man aldrig tröttnar.

Den 10 och 17 december finns Andreas Eldeen på Victoriateaterns scen tillsammans med Louisa Lyne, Melker Sörensen och Annika Bjelk i kabarén Titta det snöar. Det är Victoriateatern som producerar konceptet som tidigare gjorts på Värmlandsoperan.
– Jag ska också göra fyra i julbord på Malmö opera och vara solist i Kristianstad och göra julkonserter i Norrviken. Så det är fullt ös.

Hur känns det att musikalartistkarriären rullar på så bra nu?
– Det känns bra. Vi jobbar inte heltid på Östra Grevie Folkhögskola och jag älskar mixen. Jag brukar säga till eleverna att sedan jag började jobba på skolan blir jag mer inspirerad i min egen karriär. Det är superkul.

×