Lennart "Daggen" Ohlsson prisades för Skånes bästa honung.
Lennart "Daggen" Ohlsson prisades för Skånes bästa honung.

Bikungens honung är den bästa i Skåne

Östanå En tung säsong fick en fin avslutning. Den välkände biodlaren Lennart ”Daggen” Ohlsson kan stoltsera med Skånes bästa honung.

”Daggen” har en egen biodling hemma i Östanå plus en i Bivaröd, han är vice ordförande i Göinge biodlarförening och han håller i kurser i biodling. Han är med andra ord en välkänd biodlare i bygden – och kallas (förutom ”Daggen”) ibland för ”Bikungen”.
Nu kan han känna sig glad och stolt över priset för Skånes bästa honung – men samtidigt aningen bekymrad efter en allt annat än idealisk sommar för biodlare.
”Daggen” konstaterar att årets säsong har varit tuff med kasst väder.

– Det var svaga bisamhällen på våren och sen fick de aldrig någon start på grund av allt blåsande och regnande i sommar, säger han.
– Det har väl varit ungefär en tredjedel så mycket honung som normalt, brukar jag få närmare 90 kilo på ett samhälle har jag i år bara fått runt 30 kilo.
Han berättar också att det under en period de senaste åren har varit problem med många döda samhällen på våren. Och ”Daggen” påpekar att det är viktigt att vi är rädda om våra bin.

Om bina försvinner från jordens yta får det enorma konsekvenser för växter och vår tillgång till frukt och grönsaker. Enligt beräkningar pollinerar honungsbin 70 av de omkring 100 växtarter som föder cirka 90 procent av jordens befolkning.
Om bina dör ut kommer det leda till stora problem, eftersom de flesta av de frukter och grönsaker vi äter skulle försvinna. Många vilda blommor skulle också dö ut, eftersom honungsbin samlar pollen och nektar från hundratals arter.

För 76-årige ”Daggen” har biodling varit en passion sedan 1978.
– De är intressanta djur, säger han.

Har du försörjt dig på att sälja honung?
– Nej, det är bara en hobby. För att kunna leva på det måste man ha 400 samhällen. Jag har tio.
Hans Göingehonung har även tidigare prisats och utmärkelserna ser han som ett roligt kvitto på att han har kunskapen som krävs.
– Ja, jag vet att jag gör rätt med honungen, säger han.

Hur ofta äter du honung?
– Jag äter honung varenda dag till min havregrynsgröt. Det står man sig bra på.
För att få priset ”Skånes biodlardistrikts vandringspris för bästa honung” måste man lämna in två burkar till en bedömningskommitté. Kommittén går igenom honungen och bedömer den utifrån en rad kriterier – och i år var det alltså ”Daggens” honung från Östanå som föll juryn bäst i smaken.

Är det svårare att framställa bra honung en sådan här sommar?
– Nej, honungen blir inte sämre, men det blir inte lika mycket honung, säger ”Daggen”.

Hur länge tänker du hålla på med biodling?
– Så länge jag orkar. Närmast ska jag hålla kurser i biodling genom vuxenskolan, kurserna startar i mitten av november.

Dagens fråga

Ska du gå i ett luciatåg?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar