Annons

Förslag: alla ska betala TV-skatt

Publicerad 16 oktober 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Hanna Stjärne, vd på SVT.
Hanna Stjärne, vd på SVT.

Under måndagen la den parlamentariska Public servicekommittén fram sitt förslag om förändringar i finansieringen av statlig radio och TV. I kommittén sitter representanter för alla partier i riksdagen.

Idag ska alla hushåll betala en avgift på 2340 kronor per år i tv-licens. Enligt det nya förslaget ska avgiften ersättas med en skatt på en procent för alla över 18 år.

Annons

De som har en beskattningsbar förvärvsinkomst på åtminstone 131 000 kronor ska betala ett maxbelopp på 1 308 kronor per person.

Cirka 67 procent av alla skattebetalare väntas få betala det största beloppet, omkring 24 procent betalar en något mindre summa och 9 procent slipper.

Enligt SvD kommer SVT, SR och UR att få ungefär lika mycket pengar som de får i nuläget om förändringen går igenom.

Dagens system har beskrivits som föråldrat då allt färre hushåll äger en traditionell tv-mottagare och därmed inte betalar sin tv-avgift. Det innebär i sin tur att statliga medier får allt mindre pengar att röra sig med.

– Jag är försiktigt positiv. Det finns ett behov av att modernisera radio- och tv-avgiften för kommande generationer, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i SVT.

Men Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet, är inte övertygad.

– Skatter som drabbar det svenska folket är en återkommande politisk fråga, och det finns inget som säger att man inte skulle kunna kalla det för avgift och inte lägga in det här i den totala skattebilden som drabbar svenska hushåll. Inom skattepopulism, som vi kanske inte har sett i Sverige, skulle public services finansiering kunna lyftas in som en del av den totala skattebelastningen. Det här öppnar upp för den möjligheten, vilket vi har sett prov på i Finland, säger han till SVT.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons