Santa Maria di Castellabate i Cilento, Syditalien. Foto: Pinto Gabriele/Wikimedia

Region Skåne skickar Malmöbor till Italien

Malmö Ont om jobb men ett rikt socialt liv och enkel men bra kost. Kan det vara skäl till att man lever längre i italienska Cilento än på de flesta andra ställen?
Nu skickar Region Skåne 200 Malmöbor dit för att reda ut varför man lever längre där än här.

Syditalienska Cilento ligger omgivet av berg i regionen Kampanien, cirka 15 mil söder om Neapel. Regionen kännetecknas av jordbruk, framförallt produktion av frukt och grönsaker, men är inte lika ekonomiskt utvecklat som Italiens som helhet. Ändå tillhör Cilento de så kallat blå zonerna – områden där människor lever längre än genomsnittet.

Varför lever man längre i Cilento än i Malmö? Den frågan ska Region Skåne nu söka svar på. Därför skickar man nu 200 Malmöbor till Cilento under tre månader och lika många invånare därifrån hit. De som ingår i studien ska bo med familjer och äta och leva som de gör. På det sättet vill man testa om miljön i Cilento kan förbättra riskprofilen i blodet hos Malmöborna och, på samma sätt, om miljön i Malmö försämrar den för Cilento-borna.

– Detta är en unik möjlighet för oss att förstå vad det är italienarna i Cilentoregionen gör rätt som ger dem långa friska liv. Lärdomarna av studien hoppas vi kunna överföra till Malmöborna och därmed ge dem ett längre och friskare liv, berättar forskaren Olle Melander i ett pressmeddelande.

Ett rikt socialt liv och enkel, huvudsakligen vegetarisk, kost med inslag av fisk, skaldjur och mycket olivolja präglar Cilento.
– Men också hög arbetslöshet. Trots det verkar människor mycket nöjda med sina liv, säger Olle Melander.

Utväxlingen av Malmö- och Cilentobor är den tredje delen av studien. Just nu pågår den första där man jämför livsstilsmönster och metabolitfilter i blodet som skiljer de båda befolkningsgrupperna. I den andra delen jämförs resultaten från den första delen med äldre prover som togs i Malmö på 90-talet.

– För ovanlighetens skulle letar vi efter vad som gör människor friska, inte sjuka som vi brukar göra, säger Olle Melander.