Pia Lindvall Bengtsson.

”Man har inte längre förtroende för mig”

Osby Den 1 januari 2018 träder en ny ekonomiorganisation i kraft inom Osby kommun. I den här organisationen kommer kommunens ekonomichef sedan drygt 30 år, Pia Lindvall Bengtsson, inte att finnas med.
– Man har inte längre något förtroende för mig, berättar hon.

Den 1 januari 2018 träder en ny ekonomiorganisation i kraft inom Osby kommun. I den här organisationen kommer kommunens ekonomichef sedan drygt 30 år, Pia Lindvall Bengtsson, inte att finnas med.
– Man har inte längre något förtroende för mig, berättar hon.

I förra veckan klubbades beslutet om en ny ekonomiorganisation igenom i kommunstyrelsen. Efter en utredning som gjorts under våren av konsultföretaget EY kom rekommendationen att ekonomiorganisationen borde centraliseras.
Enligt utredningen är det ”viktigt att samla resurser och kompetens för att så snabbt som möjligt komma igång med det förändringsarbete som behövs för att skapa en modern organisation som ska möta framtidens behov”.

Hittills har det i Osby kommun funnits ekonomer som jobbar centralt men även controllers som jobbar ute i förvaltningarna.
En kartläggning av nuläget, intervjuer med chefer och medarbetar samt studier av andra kommuner har landat i en rad punkter för att förbättra organisationen. En av punkterna är just att centralisera ekonomifunktionen. Några andra punkter är att renodla de olika rollerna i organisationen, utveckla budgetprocessen, standardisera bokslut, säkerställa ändamålsenligt rapportering och eliminera tidstjuvar.

I utredningen framkommer också att ekonomerna centralt och ekonomerna lokalt upplever sig som två helt olika delar där var och en gör sitt. Det förekommer heller inget strukturerat samarbete mellan controllers i de olika förvaltningarna något som skulle kunna göra att man lär av varandra och även får ett likartat arbetssätt.
Pia Lindvall Bengtsson har jobbat med kommunal ekonomi i drygt 30 år och fungerat som ekonomi-chef inom Osby kommun i många år. Men när den nya organisationen träder i kraft vid årsskiftet kommer hon inte att finnas med.
– Från kommunledningens sida har man sagt att man inte längre har förtroende för mig, berättar hon.

Hon tillägger att hon är besviken och att hon inte önskat att det skulle sluta så här.
– Jag hade inte tänkt att sluta jobba redan nu, fortsätter hon och tillägger att hennes hjärta alltid funnits i Osby kommun och att hon alltid varit mycket noga med att försöka uppfylla det lagen säger inom kommunal ekonomi.
Efter att den tidigare kommunchefen Charlotta Kabo Stenberg fått sparken 2013 gick Pia Lindvall Bengtsson även tillfälligt in och axlade rollen som tillförordnad kommunchef. 2009 fick hon även utmärkelsen årets kommunalekonom vid en ceremoni i Stockholm.

Kommunchefen Petra Gummesson vill inte kommentera uppgiften om att det inte skulle finnas något förtroende för Pia Lindvall Bengtsson.
– Det uttalandet får stå för henne, svarar hon. Efter diskussion, var Pia Lindvall Bengtsson och jag överens om att hon skulle lämna sitt uppdrag.
Även Anna Ohlsson HR-chef inom kommunen hävdar att det handlar om en överenskommelse och ett gemensamt beslut.
Johanna Lindhe som tidigare jobbat som controller på barn- och skolförvaltningen i Osby är för närvarande tillförordnad ekonomichef i Osby kommun.
Hon kommer redan från början att lägga mycket fokus på införandet av den nya ekonomiorganisationen.

Den 1 januari 2018 träder en ny ekonomiorganisation i kraft inom Osby kommun. I den här organisationen kommer kommunens ekonomichef sedan drygt 30 år, Pia Lindvall Bengtsson, inte att finnas med.
– Man har inte längre något förtroende för mig, berättar hon.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Vill du att Sverige lämnar EU?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×