Charlotte Bergstrand och Sonja Fransson har kamperat ihop i många år i Vittsjö GIK och Glimåkra IF. Nu väntar en helt ny utmaning – som tränare för FC Hessleholm. Foto: Marika Höghäll

Ex-allsvensk duo tar befälet

Först förde de upp Vittsjö GIK i allsvenskan.
Därefter såg Hässleholmsduon till att etablera Glimåkra IF i toppen av ettan.
Nu ska Sonja Fransson och Charlotte Bergstrand få FC Hessleholm på rätt köl.

På tisdagskvällen presenterades den nya tränarduon för FC Hessleholms spelartrupp.
– Jag har alltid funderat på att gå över till tränarbiten efter min aktiva karriär. Jag har varit inne på det lite, jag har jobbat på fotbollsgymnasiet en sväng och jobbar med Skånebolls talangutveckling och nu är jag på Västerskolans fotbollsprofil, berättar Sonja som lägger handskarna på hyllan för att fokusera fullt ut på tränarrollen.
– Jag skulle egentligen inte ha spelat säsongen som gick heller men det var lite svårt att hitta målvakt. Så jag har kört min bonussäsong och nu är det dags att byta sida.

Sonja fick frågan från FC Hessleholm och hon ställde i sin tur en fråga till ”Charlie”.
– Vi trivs bra ihop och det kändes intressant direkt. Jag har kanske inte tänkt i de banorna innan men jag hoppade in i Glimåkra i höst och känner att jag har saknat fotbollen, säger Bergstrand.

Kommer du att spela?
– … Nej, det tror jag inte.

Kommer ”Charlie” att spela?
– Vi får se. Det är helt upp till ”Charlie” men det hade nog varit uppskattat av alla om hon spelar, säger chefstränare Fransson och utvecklar:
– Det är absolut nummer ett att ha med henne som assisterande tränare. Där behöver jag ”Charlie”.

De tar över ett lag som har brandskattats på nästan all sin rutin de senaste säsongerna. Säsongen slutade med degradering till division tre.
– Vi får se det som en nystart. Vi kommer in och får se med nya ögon på organisationen och truppen. Det finns jättemycket spelare som kommer underifrån med bra skolning. Sedan är det klart att man vill vinna – man vill vinna allt, säger Sonja och ler.
– Men klubben pratar om långsiktighet och det tycker vi är klokt, förklarar ”Charlie”.
Målsättning ska diskuteras med styrelse och spelartrupp framöver. En sak står dock klar:
– Vi vill bidra med seriositet och vinnarmentalitet, deklarerar ”Charlie”.

Daniel Nilsson kliver alltså av efter fem år som huvudtränare. Han gjorde tidigt klart att FC Hessleholm borde leta efter en ny lösning på tränarsidan.
FC Hessleholms ordförande Patrik Lennartsson är stolt och glad över sitt ”kap”:
– Det kan inte bli bättre! Detta är två före detta allsvenska spelare som har hur mycket kunskap och erfarenhet som helst, säger Lennartsson.
– Naturligtvis hade vi velat vara kvar i tvåan, samtidigt har vi väldigt unga tjejer och det kan vara bra för dem att få vinna lite matcher. Och man vet inte, kan vi nu få draghjälp av Sonja och Charlotte så kanske sejouren i trean bara blir ettårig.