Annons

Svensk kvinna död i flygkrasch

Publicerad 18 oktober 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Carolina Nyberg-Steiser.
Carolina Nyberg-Steiser.

Ett enmotorigt amfibieflygplan av modellen Cessna Caravan 208 tillhörande brasilianska Greenpeace kraschade i floden Rio Negra vid elvatiden på tisdagsförmiddagen, lokal tid, rapporterar bland annat lokaltidningen Jornal a Critica do Manaus. Olyckan inträffade i Anavilhanas nationalpark mellan städerna Novo Airão och Manaus i Amazonasregionen.

Ombord på flygplanet fanns 29-åriga svenskan Carolina Nyberg-Steiser från Greenpeace Norden.

Annons

Vid kraschen har flygplanet av oklara skäl vält över på ryggen. Ombord fanns, förutom piloten, fyra passagerare. En båt som befann sig i närheten när olyckan inträffade kom till undsättning och kunde rädda fyra personer. Carolina Nyberg-Steiser blev dock kvar inne i flygplanet och drunknade.

– Det tog oss nästan 30 minuter att få ut dem ur planet. De överlevande lyckades ta sig ut men hon blev kvar där inne, säger ägaren till båten till Jornal a Critica.

"Det är med stor sorg vi kan bekräfta att vår nära vän och kollega Carolina Nyberg-Steiser, 29 år, från Greenpeace Norden har omkommit i en tragisk flygolycka utanför Manaus i Amazonas, Brasilien" skriver Patrik Eriksson, programchef för Greenpeace Norden, i ett pressmeddelande.

Carolina Nyberg-Steiser, som var ansvarig för att bygga relationer och engagera globalt inflytelserika personer till stödja olika miljöfrågor, befann sig i Brasilien för att se hur Greenpeace Brasielien arbetar i Amazonas och för att hitta nya sätt att engagera människor till att arbeta för regnskogen.

Från Greenpeace Brasiliens sida skriver man att "ord kan inte beskriva den djupa sorg vi känner just nu."

Det är andra gången på bara ett par år som ett flygplan av samma modell tillhörande Greenpeace kraschat i området. Vid förra tillfället, 2015, ska dock ingen ha omkommit.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=FqFkPCmsjrY

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons