Annons

Mer järn i allt brunare sjöar

Publicerad 20 oktober 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Forskare vid Lunds Universitet har granskat 23 års data från tio länder. Det handlar om 213 sjöar och vattendrag i Europa och 127 i Nordamerika, totalt 340 stycken.

Resultatet är inte uppmuntrande. Järnhalterna stiger kraftig och Europa är värst drabbat. Järnhalten har stigit i nästan fyra av tio sjöar i Europa medan samma siffra för Nordamerika bara är knappt en.

Annons

De höga järnhalterna gör att vattnet får en brunaktig ton. Men det är inte det värsta resultatet av ökningen.

Fokus hittills i undersökningen har legat på var ökningen har skett. Frågan varför kommer i nästa steg. Enligt Björnerås kan dock klimatförändringarna med högre temperatur och mer nederbörd ha spelat in ha spelat in, liksom utbredninge av granskog.

– Vi tror att markanvändningen i avrinningsområdet till stor del påverkar hur mycket järn som hamnar i vattnet. säger Caroline Björnerås.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons