Kenny Hansson är en politisk människa. Marinerad i politik sedan han var tio år. Nu drar han sig ur kampen om toppositionen i M lokalt och hoppas på en riksdagsplats. Arkivbild
...och Lars Johnsson, (M) gör gemensam sak.

Riksdagen lockar när lokal toppfajt avblåses

Hässleholm Kenny Hansson ger upp fajten om att bli Moderaternas toppnamn efter Pär Palmgren och siktar på riksdagen.
Han lämnar fältet öppet för Lars Johnsson, som är den enda nominerade till Palmgrens efterträdare.
Lars Johnsson är oroad för den politiska kollapsen i kommunen.

För ett år sedan meddelade då 20-årige Kenny Hansson att han stod till partiets förfogande när ny gruppledare ska väljas.
Under året har Kenny Hansson sonderat terrängen i partikretsen om var han står i konkurrensen mot Lars Johnsson. I provvalet tidigare i höst vann Lars Johnsson med liten marginal över Kenny Hansson.
Sedan valde kretsstyrelsen att nominera 53-årige Lars Johnsson, som har ett långt förflutet i Moderaterna i Hässleholm. Han är vice gruppledare i dag.
– Jag vill inte skapa splittring i partiet och väljer därför att dra tillbaka min kandidatur. Det är viktigt att vi står enade, vilket vi gör. Jag har pratat med alla i föreningen och det står klart att Lars Johnsson har störst förtroende. Därför tänker jag inte bidra till någon maktkamp. Allt har skett i ett öppet förfarande. I det politiska landskap som vi har i kommunen i dag måste partiet sluta upp bakom en ledare, förklarar Kenny Hansson.
Förvisso deltog bara 29 procent av medlemmarna i provvalet.
‑Ovanligt lågt. Det kan bero på att vi röstade digitalt för första gången.

Kenny Hansson började med politik redan som tioåring hemma i Ballingslöv. Han attraherades av den borgerliga sidan, senare Moderaterna där han nu är andre vice ordförande i ungdomsdistriktet i Skåne, kretsordförande i Hässleholm, ordförande i byggnadsnämnden samt ersättare i regionfullmäktige respektive nämndeman i hovrätten.
Han ställer även upp i kommande riksdagsval.
– Kommunpolitiken ligger mig varmast om hjärtat. Där är man närmast medborgarna och kan göra skillnad på ett annat sätt. Det viktigaste nu är att skapa en majoritet i alliansen. Utmaningarna är att förbättra för företagarna, få ner handläggningstider och besked för medborgarna och förstärka tryggheten, socialt, ekonomiskt och fysiskt, förklarar Kenny Hansson.

Lars Johnsson vill inte ropa hej förrän gruppen har tagit beslut om hans nominering.
Det görs den 1 november.
– Inget är klart förrän kommunfullmäktige har beslutat om min plats i kommunstyrelsen och arbetsutskottet, säger Lars Johnsson.
Han är oroad för den politiska situationen i kommunen.
– Det är kortslutning. Det är ofta en majoritet i fullmäktige och andra majoriteter i nämnder och styrelser. Vi måste vara mer ödmjuka. I min värld är det väljarna som avgör representationen. Utifrån det ska vi sedan bilda en hållbar majoritet. Jag utesluter ingen, förklarar Lars Johnsson.
Samarbete med andra partier blir aktuellt när väljarna har sagt sitt, betonar han.

Lars Johnsson har arbetat politiskt i 20 år för Moderaterna i Hässleholm. Han är ordförande i Hibab och dess dotterbolag samt i valberedningen och ersättare i kommunstyrelsen, ks arbetsutskott och ledamot i fullmäktige.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Gillar du att lyssna på julmusik?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar