– Kvinnors rättigheter tas inte riktigt på allvar, menar Ruth Brunner. Foto: Leif Månsson/Arkiv

Ruth Brunner: Dags för männen att börja engagera sig

HÄSSLEHOLM – Jag saknar mäns kraftfulla engagemang i att stötta kvinnors kamp i de här frågorna.
Det säger Ruth Brunner i Hässleholm.

– Jag brukar använda ett uttryck som vår verksamhetschef Lotta Otterdahl myntat. ”Om problematiken hade varit omvänd, så att vi hade sett väldigt många våldsutsatta män i vårt samhälle, då hade vi haft ett eget departement i Stockholm som sysslat med de här frågorna.

Ruth Brunner är ordförande i Frida kvinnojour, engagerad i Zonta och Inner wheel – och brinner kort sagt för kvinnors rättigheter.
Med ganska delade känslor har hon följt kampanjen där mängder med kvinnor på sociala medier nu berättar att även de blivit utsatta för sexuella trakasserier.
– Naturligtvis bör man uttrycka problematiken, men det blir lätt att den ene försöker överträffa den andre i förfärliga historier. Jag är inte säker på att det leder till så mycket, säger hon eftertänksamt.
– Vi sitter med den lagstiftning vi har och med de domar vi har. Rättssystemet fungerar inte så som jag anser att det bör göra, säger hon.

Problemet är dels en resursfråga, menar hon, dels en konsekvens av att kvinnofrågor inte är prioriterade i samhället i dag. Redan när polisen tar emot en anmälan kan till exempel bemötandet bli bättre, enligt Ruth Brunner.
Likaså finns förbättringspotential när det gäller polisens prioritering av sexuella brott.
– Och det är någonstans där jag tycker att vi bör föra debatten.

Framförallt efterlyser hon mäns engagemang i frågan.
– Många gånger kommer 100 personer att säga att kvinnoförtryck är förfärligt och 98 av dem är kvinnor.
En vanlig manlig kommentar när något uppmärksammas är ”men alla män är inte sådana”.
– Men visa då det, bilda en opinionsgrupp för att förändra andra! Jag ser att kvinnogrupperna har seminarier för att diskutera kvinnofrågor. Jag skulle vilja se mansorganisationer som går samman och debatterar och bjuder in till seminarier på temat kvinnofrågor.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar