Spaniens premiärminister Mariano Rajoy förklarade på lördagen att man hade för avsikt att aktiver artikel 155 i konstitutionen och utlysa nyval. Infällda biler: Demonstrationer för och emot självständighet, poliser som gick till angrepp mot röstande i folkomröstningen som förklarats olaglig och regionpresident Carles Puigdemont. Foto: AP/TT

Utlyser nyval i Katalonien

Vid en presskonferens idag utlyste Spaniens president nyval i regionen Katalonien och uppgav att man ville sparka den katalanska regeringen.
Bakgrunden är den folkomröstning om självständighet som hölls för tre veckor och att den regionala regeringen inte vill lägga ned självständighetskampen.

Kataloniens kamp för självständighet har varit lång. Bara under de senaste tre åren har två folkomröstningar hållits, båda olagliga, båda med en mycket stark majoritet för självständighet men med mycket lågt valdeltagande. Sveriges Television refererade för en månad sedan till en opinionsundersökning som också visade på en majoritet för självständighet med en marginal på dryga fyra procent – 48,5 procent för och 44,3 mot.

Den senaste folkomröstningen hölls för tre veckor sedan hölls den senaste omröstningen som omgärdades av kraftigt polisvåld och fler 800 personer skadades. Själva valet slutade med att 90 procent av de 42 procent som tog sig, eller kunde ta sig, till valurnorna röstade för ett självständigt Katalonien.

Det är efter den omröstningen som situationen eskalerat mellan centralregeringen i Madrid och regionparlamentet i Barcelona. Regionpresiden Carles Puigdemont vägrade lägga ned självständighetskampen och sökte istället förhandling med centralmakten.

Vid en presskonferens som hölls vid halv två-tiden på lördagen kom svaret. Premiärminister Mariano Rajoy meddelade att man vid ett krismöte kommit fram till att tillämpa artikel 155, en aldrig tidigare använd paragraf i den spanska konstitutionen som gör det möjligt för regeringen att ta över styret i en autonom region, skriver spanska tidningen El Pais.

Inom sex månader kommer man att utlysa nyval i Katalonien. Dessutom föreslår Rajoy att ministrar i den spanska regeringen tar över styret av Katalonien i väntan på nyvalet. Vad man däremot inte kommit fram till är att permanent frånta Katalonien sitt självstyre. Rajoys förslag måste dock först godkännas av senaten, skriver Aftonbladet.

×