Publik under #metoo-manifestationen mot sexuella trakasserier och övergrepp som hålls på Segels torg. Foto: Claudio Bresciani / TT Foto: Publik under #metoo-manifestationen mot sexuella trakasserier och övergrepp som hålls på Segels torg. Foto: Claudio Bresciani / TT

”Det är nu vi förändrar världen”

Sverige Det var inte bara i Malmö som #Metoo-kampanjen samlade mycket folk för att protestera mot sexuella trakasserier, övergrepp och kränkningar.

Runt om i världen manifesterades det och i Sverige höjdes rösten i ett tiotal städer.

– Det räcker nu. Det är nu vi förändrar världen, sa debattören och krönikören Frida Boisen från scenen på Sergels torg i Stockholm där flera politiker också talade. Bland annat Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.
– Nu blir det här synligt, att det är ett genomgående mönster i hela samhället. På alla nivåer. Det är ett strukturellt problem, och det löser vi inte genom att hänga ut enskilda personer, sa hon enligt Expressen.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) talade också på Sergels torg.
– Jag är glad över att det här är en djup samhällsdebatt nu, sa hon.

Regnér berättade också om ett övergrepp hon blivit utsatt för av en högt uppsatt politiker på väg till ett EU-möte när hon var ung.
– Det var inte vad jag ville. Jag ville prata om politik, sa Åsa Regnér.

Efter sitt tal bjöd jämställdhetsminister Åsa Regnér in myndigheter och parter på arbetsmarknaden till samtal om sexuella övergrepp, kränkningar och trakasserier.
– Det här handlar om oerhörda orättvisor. Vi har fått nog, sa jämställdhetsministern från scenen på Sergels torg.

Läs mer:

×