Annons

Beslut om tiggeriförbud upphävs

VELLINGE Länsstyrelsen i Skåne upphäverVellinge kommuns beslut om tiggeriförbud.
Söderslätt • Publicerad 23 oktober 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Carina Wutzler (M) kommunalråd i Vellinge under onsdagens debatt och ja till införandet av ett lokalt tiggeriförbud. Kommunstyrelsen har redan sagt ja till att införa lokalt tiggeriförbud i Vellinge. På onsdagskvällen behandlades förslaget i kommunfullmäktige, där samma beslut togs. 
Foto: TT
Carina Wutzler (M) kommunalråd i Vellinge under onsdagens debatt och ja till införandet av ett lokalt tiggeriförbud. Kommunstyrelsen har redan sagt ja till att införa lokalt tiggeriförbud i Vellinge. På onsdagskvällen behandlades förslaget i kommunfullmäktige, där samma beslut togs. Foto: TT

Beslutet togs under måndagsförmiddagen. Kommunfullmäktige i Vellinge beslutade i slutet av september att förbjuda passiv insamling av pengar på utvalda platser i kommunen. Beslutet anmäldes senare till länsstyrelsen som nu beslutat att upphäva kommunfullmäktgies beslut.

Annons

Vellinge kommun har i sitt beslutsunderlag redovisat ett mindre antal klagomål från kommuninvånare, där endast ett fåtal gäller insamlandet av pengar, och dessa handlar om upplevt obehag snarare än ordningsstörning. Länsstyrelsen motiverar också sitt beslut med att klagomålen handlar i övrigt om exempelvis olovlig camping vilket redan är reglerat i ordnisgföreskrifterna.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till förvaltningsrätten. När beslutet togs i kommunfullmäktige stöttades det av Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Civil Rights Defenders välkomnar beskedet efter att ha överklagat förbudet till förvaltningsrätten i Malmö.

— Länsstyrelsen Skåne (@LstSkane) 23 oktober 2017

Elisabeth SandbergSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons