GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Besviken på nedlagt åtal

hässleholm – Hässleholms Vatten använde massorna på platser vi inte hade godkänt.
Hässleholm • Publicerad 23 oktober 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det säger miljöchef Sven-Inge Svensson i en kommentar till det miljöåtal mot Hässleholms Vatten som lades ner av miljöåklagaren under pågående rättegång.

Miljöchefen är förvånad och besviken över att åtalet mot Hässleholms Vatten lades ner. Sven-Inge Svensson menar att bolaget brutit mot den godkända användningen av massorna som getts av miljönämnden.

– De hade fått tillstånd att använda dessa massorna, som Trafikverket lämnat på platsen, till vall och slambäddar, inget annat, säger miljöchefen.

Men egentligen var massorna förorenade, något som visade sig efter provtagningar. Dessutom fanns massorna på platser som inte fanns i tillståndet från miljönämnden. Det var när detta uppdagades som miljönämnden anmälde Hässleholms Vatten.

Under rättegången frågade Hässleholms Vattens advokat om miljöbelastningen ökat på de två platser där man lagt massorna, något som kommunens miljöinspektör inte kunde påvisa. Det fick åklagaren att lägga ner åtalet.

– Att en omedelbar miljöskada inte kunde visas är inte konstigt,säger miljöchefen men menar Hässleholms Vatten ska göra det man fått tillstånd att göra, inget annat.

Miljönämnden kommer inte att överklaga beslutet att lägga ner åtalet.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.