Annons

Sängkammarlustspel i vardagsrumssoffan

Hässleholm Billy Bengtsson har sett Hessleholms Teatersällskaps Alla var där!.
Publicerad 23 oktober 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Jerry Olsson spelar Gilbert i Alla var där.Foto: Kristina Höjendal
Jerry Olsson spelar Gilbert i Alla var där.Foto: Kristina Höjendal

-Det är lite kurragömmastämning här just nu, utbrast rollfiguren Roger i Marcus Frennemarks gestalt när pjäsen med det svårbegripliga namnet Alla var där! hunnit fram till hälften av andra akten.

Repliken täcker utmärkt väl föreställningens innehåll. Det var nära tre timmar av förväxlingar, dörrar som öppnades och stängdes i rätt/fel ögonblick, hopp över skaklar och osannolika bortförklaringar. Med andra ord fanns alla ingredienser i det klassiska sängkammarlustspelet. Möjligen med den skillnaden att sängen bytts ut mot vardagsrumssoffan i en tydlig och smart scenografi.

Annons

Handlingen är snabbt sammanfattad; fru Blomberg (Petra Vikman) söker intimt umgänge med herr Davidsson (Marcus Rossander). Herr Vikman (Marcus Frennemark) trånar efter fru Hovman (Ann-Sofi Johansson). Herr Hovman (Jerry Olsson) tänker sig fröken Schläger (Annika Blomqvist) som sängkamrat. Givetvis går alla sådana projekt om intet.

Samtliga medverkande ska berömmas för att ha instuderat en mycket lång och snårig dialog. Deras jobb har inte underlättats av att replikerna stundtals närmar sig gränsen till det surrealistiska. Mest beröm till den ene regissören Jerry Olsson för att han är navet som hjulet snurrar omkring när han gestaltar avslöjad men hysteriskt bortförklarande äkta man till Ann-Sofie Johanssons huskors. Petra Vikman skänker den äventyrslystna frun som jagar den stora passionen ett tragiskt skimmer. Annika Blomqvists flygvärdinna använder en sådan tysk brytning att inte ens drottning Silvia skulle gjort det bättre.

De många replikerna far som höstpigga sidensvansar genom luften men tempot kunde stegrats ytterligare om författarna Derek Benfield och översättaren Calle Norlén mejslat

ut en knäppgök som varit outstanding i den positionen. Marcus Frennemark investerar mycken humor i sin sävlige bedragne äkta man men manuskriptet ger vika när han tar sats.

För den skull behöver inte de som valde den lokala scenkonsten i den intimare blå salongen på bekostnad av Skavlan i STV och Från Broadway till Duvemåla i den röda motsvarigheten ångra sig. För de andra körs ju Alla var där! ända fram till den 24 november.

Billy Bengtsson

Fakta:

Teater

Billy Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons