Foto: TT
Den allra sista scenen i såpan Rederiet spelades in i SVT:s studio i TV-huset i Stockholm 2001. Foto: TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT

Nu bärgas Rederiet-färjan ”Freja” från havets djup

TV Minns ni tv-serien Rederiet? Nu bärgas färjan "Freja" från 125 meters djup i havet utan ön Santorini i Grekland där fartyget legat sedan det fick slagsida och sjönk för drygt tio år sedan.

Färjan, som i verkligeten hette Birka Princess, användes under inspelningen av tv-serien Rederiet som sändes under tio års tid i SVT med start 1992.

I april 2007 gick färjan, som då var omdöpt till MS Sea Diamond, på ett rev utanför Santorinit och sjönk efter 15 timmar till botten. Ombord fanns 1 195 passagerare och 391 i besättningen. Alla utom en 45-årig fransman och hans tonåriga dotter klarade sig.

Sedan dess har vraket utvecklats till en väntande miljöbomb. Förra året, nio år efter att båten sjönk, varnade Evangelos Gidarakos, chef för Kretas Tekniska Universitet, i tidningen Kathemerini, för att erosionen av skrovet hotade börja läcka ut de föroreningar som än så länge hållit sig därinnanför. Det finns fortfarande kvar bränsle i båtens tankar och även elektroniken ombord kan innebära att föroreningar slipper ut i vattnet.

– De rudimentära föroreningsbarriärer som placerats ut i havet är inte tillräckliga för att fånga upp de föroreningar som släpps ut, sade han till tidningen.

Även Santorinis borgmästare Nikos Zorzos uttryckte sin oro.

Nu har det grekiska handelssjöfartsministeriet beslutat att färjan ska bärgas. Grekiska statstjänstemän säger till Cruise Industry News att förutom miljöriskerna som vraket utgör så innebär det också risker för andra fartyg att navigera i området. Platsen där Sea Diamond sjönk är en av de vanligaste platserna för kryssningsfartyg att ankra i östra Medelhavet.

Vem som ska betala för bärgningen och när den ska ske är ännu oklart.