1
Rebecka gillar att posera och har deltagit i tävlingar tidigare. Foto: Stefan Olofson
Rebecka är 4,5 år och har fått två kvigkalvar.

Rebecka är snyggaste kon

Rickarum Ett hundratal kor och kvigor gjorde nyligen upp om titlarna i tävlingen Sweden Nationals – Avelskon i Väst. I klassen Holstein vann Rebecka, 4,5 år, från Rickarum.

Annemiek Hogendoorn har skött och tagit hand om Rebecka sedan hon var två år och kom till familjens gård strax utanför Rickarum.
Där går hon tillsammans med 180 mjölkkor och 170 kalvar och kvigor.
– Vi köpte Rebecka som present till pappa. Men jag kommer bättre överens med henne så jag hat tagit hand om. Hon är en riktig skönhet, säger Annemiek.
Annemiek studerar till agronom i Holland.

Hon är inne på sitt andra år av fyra och kan bara komma hem till gården då och då under terminerna. Under sommaren är hon gjuten på gården.
Hon har god hjälp av lillasyster Anouck, som hjälper till att ta hand om Rebecka.
Familjen hade tidigare en gård i Friesland i norra Holland, men valde att köpa gården i Rickarum för att kunna expandera verksamheten för åtta år sedan.
Fyra barn – två döttrar och två söner – hjälper till på gården när de inte går i skolan.
– Vid sidan om korna hade vi ett ysteri i Holland. Det finns en hel del holländare som har köpt gårdar i Skåne. Det är lättare och billigare att köpa gårdar i Sverige, berätta mamma Matti Hogendoorn.

– Kor är stora personligheter. Vissa är nyfikna, andra är blyga och så är de överlag snälla. Sist men inte minst så ger de ju mjölk också, säger Annemiek.
En snygg ko är också en välmående ko, förklarar hon. Utseendet har betydelse för att djuren ska fungera bra i mjölkrobotarna. Det har också betydelse för kons livslängd.
Redan när Rebecka kom till familjen och de släppte henne i ströbädden, såg Annemiek att hon var något speciellt.
– När jag visade henne på en utställning första gången gjorde hon allting rätt. Vi trivs mycket bra ihop. Rebecka har två kvigkalvar. Hennes ena dotter blev faktiskt champion på Milautställningen, berättar Annemiek.

Sweden National hölls i Skara den 14-15 oktober. Familjen Hogendoorn fick ta emot en prischeck på 10 000 kronor av sponsorerna bakom utställningen.
– Pengarna ska användas till inköp av strålar, som fylls med sperma, så vi kan inseminera korna på gården. Checken räcker till mellan 30 och 50 doser, förklarar Annemiek.
I dag, tisdag, ska Rebecka fotograferas för en tidskrift, som ges ut i hela världen.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar