Emilia Christiansen hälsade på hemma i Hässleholm och Qpoolen. Sedan i höstas bor 18-åringen i Tumba och tävlar för Södertälje SS där hon elitsatsar på simningen. Foto: Jan Rydén

Emilia Christiansen simsatsar i Södertälje

Hon lämnade Hässleholm för att ge simningen en rejäl chans.
Och i Södertälje har Emilia Christiansen fått de optimala förutsättningarna.
– Det är stor skillnad, konstaterar 18-åringen.

Hässleholmstjejen flyttade till Tumba inför skolstarten i augusti. Där bor hon hos sin pappas moster och mosterns man i ett radhus.
Hon har 20 minuter med bussen till skolan och ytterligare en kvart till träningen. Efter en jobbig skolstart, där Emilia valde att byta till Rönninge gymnasium, har hon börjat hitta rutinerna i vardagen.
– Det var ganska mycket strul med skolan eftersom jag inte trivdes, så det tog en hel del energi. Nu fick jag börja i tvåan igen och det är lite tråkigt att jag inte får ta studenten som jag hade tänkt, men jag tycker att det är värt det. Jag har ganska många lediga dagar och det är skönt, berättar Emilia som tillhör Södertälje Simsällskap.
– Jag trivs jättebra och är glad över att jag flyttade. Träningarna är oerhört roliga och jag blir glad över att komma och träna – det är höjdpunkten på dagen, förklarar hon.

Hon har hamnat i en stimulerande elitmiljö där de flesta av träningskompisarna har juniorlandslagsmeriter.
– De hjälper mig att utvecklas och alla är glada över varandras framgångar så det är kul.
Förutsättningarna i Södertälje är helt andra än i Hässleholm.
– Vi har en egen 25-metersbassäng med åtta banor där det bara är Södertäljesimmare. Där finns fler tränare som är specialiserade. Vi har en för styrka, en för andningsträning och en för själva simningen.

Härnäst väntar SM men Emilia har inte satt upp något specifikt mål.
– Jag har inga förväntningar. Det blir mer som en nystart på simningen. Det blir mycket lag på SM där vi har chans på medalj så det ser jag fram emot.

Vad behöver du jobba på för att utvecklas?
– Tekniken. Jag har ganska bra grundträning tack vare ”Björken” (Mikael Björklund i S 71). Nu jobbar jag upp snabbheten för att bli mer explosiv.
För första gången sedan flytten till Södertälje var Emilia Christiansen tillbaka på hemmaplan den gångna helgen. Hon hälsade på i Qpoolen där ungdoms-GP avgjordes.

Hur kändes det att komma hem?
– Det var ju kul att träffa gamla simkompisar, säger Emilia.

Samtidigt tyckte hon sig uppleva en liten släng av den svenska avundsjukan.
– Det var inte så många som verkade jätteglada. Lite mer ”vad gör du här?”. Men jag kan förstå det. De vet inte riktigt vad de ska göra eftersom simhallen är som den är.
Christiansen är starkt kritisk till förhållandena i Qpoolen.
– Jag kände verkligen hur dåligt vattnet är i Hässleholm. Det är svårt att andas och jag som har känslig hy fick utslag. Det får jag aldrig i Södertälje. Så det påverkar ju jättemycket.

De närmaste åren kommer 18-åringen att satsa stenhårt på simningen. Hon vill utmana sig själv för att se hur långt hon kan komma.
– Jag är tacksam att jag får chansen att testa något nytt. Och jag hade inte varit där jag är om inte ”Björken” hade varit så duktig, fastslår Emilia Christiansen.

×