Maria Persson från Friends åker runt till skolor i Skåne kommuner och pratar med mellanstadielever om hur de ska bete sig på nätet och vilka skyldigheter och rättigheter de har. Foto: Stefan Olofson
Nova Cederberg, 5:e klass: – Jag har inte blivit utsatt för kommentarer på nätet. Åtminstone inte vad jag känner till. Jag är förresten inte ute på de där sajterna. Det är givetvis inte bra att barn och ungdomar gör på det här viset. Man kan undra varför, men det är lätt att gömma sig och vara anonym. Jag tycker det känns otäckt att man mobbar andra på nätet. Jag har inte pratat med mina föräldrar om det här.
Samuel Petersson, 5.e klass: – Nej, jag har inte blivit utsatt för kommentarer, eller mobbning på internet. Det finns en massa sajter där man kan lägga upp bilder och kommentarer. Jag har aldrig skrivit något dumt om någon annan. Det är inte bra att folk gör sådant, eftersom de som drabbas mår dåligt av det. Jag har inte pratat med mina föräldrar om näthat, men det är bra att skolan och Friends tar upp det i dag.
Agnes Hagestig, 5:e klass.:– Jag har inte blivit utsatt för mobbning, eller dåliga kommentarer på Instagram, eller Snapchat. Men jag vet en grupp som skrev fula saker om en tjej. Hon mådde dåligt efter det. Jag tycker det är bra att skolan tar upp den här frågan och att Friends kom hit och berättade. Det är fel att man gör så här mot andra på nätet. Jag har inte pratat med mina föräldrar om näthat.
Noel Larsson, 5:e klass: – Jag har själv inte utsatts för nätmobbning, men jag känner till en som blev kallad för saker på Snapchat. Det var inte bra. Jag skrev att de skulle sluta att skriva så om honom. Det är ganska otäckt och obehagligt att bli utsatt för kommentarer och hat på nätet. Jag har inte pratat om det med mina föräldrar, men det är bra att Friends kom hit och berättade om vad man kan göra.

Skydd mot näthat på schemat

Hässleholm Var tredje ung har blivit utsatt för nätkränkningar det senaste året. Var femte tjej har blivit utsatt för sexuella trakasserier på nätet.

– Vad är en kränkning? Vilka rättigheter och skyldigheter har man på internet? Och vad kan vi göra för att nätet blir en bra plats för alla att vara på?
Maria Persson från organisationen Friends ställde frågorna till mellanstadieelever på Grönängsskolan på tisdagen.
Hon var inbjuden för att prata med eleverna om nätmobbning och utbilda personal och föräldrar om vad man kan göra för att barnen ska slippa gå i en massa fällor när de skriver och lägger ut saker på Instagram, Snapchat och andra sajter.

Ingen vill bli utsatt för hot och elaka saker på nätet. Eleverna är väl medvetna om vad som händer på nätet. De flesta har konton, som de använder.
– Men ingen vill bli sårad, ledsen och förminskad. problemet är att många vågar säga lite mer på nätet när de kan vara anonyma. De ser inte den som blir kränkt och det är inte ovanligt att de som inte vill vara med och mobba någon annan i en nätgrupp inte vågar låta bli att hålla med, eller avstå, med rädsla för att själva bli utsatta för näthat, säger Maria Persson.

Hon spelade upp en vanlig situation där en kille och en tjej på en skola plötsligt utsattes för näthat. Plötsligt hade tusentals personer varit inne i gruppen och gillat hatet, eller själv skrivit kommentarer.
– På en skola i Göteborg gick näthatet över styr för några år sedan. Eleverna gjorde uppror och polisen fick komma. Det var det första Instagramupproret i Sverige, berättade Maria Persson.
Eleverna fick en tankeställare och pratade om att vända hat till kärlek.
– Anmäl näthat. Prata med en vuxen. Så kan hatet stoppas och blockeras.

Dagens fråga

Är det för tidigt att plocka fram julsakerna nu?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×