Foto: Polisen

Snart får tullen stoppa bangers

Inrikes Från och med 1 november kommer tullen att kunna stoppa och gripa den som utan tillstånd försöker föra in så kallade ”bangers” till Sverige från ett annat EU-land.


Det är efter de senaste tidens många sprängningarna i Malmö som myndigheten nu får nya befogenheter efter en lagändring.
– Det kommer ju smällare ungefär varannan vecka och det kan man inte göra någonting åt. De kommer i synnerhet över Öresundsbron och i Helsingborg, säger Jonas Karlsson som är sakkunnig på Tullverket till SVT Nyheter.

Bangers som vanligtvis används av kriminella i Malmö innehåller runt 100 gram sprängmedel. Och det är tillräckligt för att kunna döda eller skada en människa.
Från 1 november får tullpersonalen betydligt större befogenheter att ingripa. Bangers och andra explosiva varor kommer i praktiken betraktas på samma sätt som vapen.

I praktiken innebär det att tullpersonalen kommer att få gripa personer som försöker föra in bangers i landet men också beslagta varorna och i ett senare skede förstöra dem.
– Nu är det ju klart att det inte är någon som kan misstolka längre att vi faktiskt har rätt beslagta och lagföra, säger Jonas Karlsson till SVT Nyheter.
Jonas Karlsson tror också att det kommer att stärka tullpersonalens moral eftersom de inte kommer behöva släppa personer med olagliga varor över gränsen.