Ännu inget besked om glyfosat

UPPDATERING EU-kommissionens omröstning om att förlänga tillståndet för ogräsmedlet glyfosat sköts upp än en gång på onsdagen.

EU-kommissionens omröstning om att förlänga tillståndet för ogräsmedlet glyfosat sköts upp än en gång på onsdagen, enligt ekot. Kommissionen söker majoritet för ett förslag om att ge glyfosat förnyat tillstånd i tio år, men många länder är emot. Sverige har nu gått emot kommissionens förslag, trots att miljöminister Karolina Skog tidigare sagt hon är beredd att gå med på en förlängning med tio år.
Om några veckor kommer EU-kommissionen vid ett nytt möte undersöka om det är möjligt att få igenom ett förlängt tillstånd på mellan fem och sju år. Om ingen lösning nås före den 15 december, går nuvarande tillstånd ut inom EU för glyfosat, som är världens mest använda bekämpningsmedel.
Medlemsländerna har de senaste två åren debatterat om Monsantos Roundup, som innehåller glyfosat, ska få fortsätta att användas. Inom EU finns ingen tydlig majoritet för vare sig det ena eller andra alternativet. Frankrike med flera andra länder har röstat nej till fortsatt användning av glyfosat i tio år och att licensen bör bli kortare. Sverige hade bestämt sig för att låta glyfosat få användas ytterligare en tioårsperiod och stödde EU-kommissionens linje, men ändrade sig alltså under onsdagen.
Det var i juli 2016 som EU inte ville förnya tillståndet att använda glyfosat i 15 år till. De ville skjuta upp beslutet i 18 månader för att invänta uttalande från vetenskaplig expertis. EU:s kemikaliemyndighet Echa och livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA har uppgivit att de inte finner att glyfosat ger upphov till cancer.

×