Foto: TT

En höstruskig helg väntar

Vädret Indiansommar eller brittsommar? Glöm det!
– Det är riktigt höstruskväder som väntar, säger Linnea Rehn, jourhavande meteorolog på SMHI.

En varm filt. En bra bok, En mysig fåtölj. En brasa i kaminen. En kopp av lämplig varm dryck, kanske med något stärkande i om man har den läggningen.
Se där receptet för att ta sig igenom den kommande helgen. För inte kan man med bästa vilja påstå att den lämpar sig för utomhusaktiviteter. I alla fall om man inte är så där väldigt förtjust i grå himmel, hårda vindbyar och sidledsregn. Men om man gör det är det bara att ta några glada skutt utanför dörren och njuta fullt ut.
Men vi tar helgen dag för dag:
– Under fredagen är det mycket moln som gäller, även om det ser ut att kunna bli lite gluggar i molntäcket där solen tittar fram under eftermiddagen, säger Linnea Rehn.
Temperaturen ser ut att landa kring tiostrecket – och dess värre är det veckoslutets varmaste temperatur.
– Det blir lite blåsigt också, med måttliga nordvästliga vindar. Under morgonen blir det dessutom lite regn som drar bort under eftermiddagen.
Lördagen blir … inte bättre. Mer regn. Mer vind. Och ingen värme i antågande.
– Ett regnväder drar västerut över hela landet. Just i Skåne blir det väl inga större mängder men det blir lite regnstänk av och till.
– Vindarna tilltar ytterligare och det friska vindar med ganska hårda – eller till och med riktigt hårda – vindbyar.
Söndagen ger en liten lättnad i höstrusket. Inte så att vinden mojna, den fortsätter att vina men däremot klarnar det upp och blir ganska soligt.
– Men de kalla nordvästliga vindarna gör att temperaturen inte stiger till mer än sex, sju grader så det blir ingen skön söndag även om solen skiner.
Som för att retas ser dock måndagen ut att bjuda på lite finare höstväder men det är en tillfällig lättnad.
– Det blir tillfälligt lite stabilare och vindarna avtar men de friskar i igen redan på tisdag och tar då med sig regn. Det är riktigt höstruskväder som väntar i veckan. Det blir inte lika blåsigt som i helgen men ostadigt och mycket moln.
Och kanske är det ändå lite passande att vädret är ruskigt så här i Halloween-tider …