Lennart Jönssons första bok handlade om Skånes alla gästgiverier. Andra boken heter Minnesmärken från Göinge berättar. Foto: Carl-Johan Bauler

Han låter minnesmärken berätta

Lennart Jönsson, 81, i Bjärnum kommer snart ut med en ny bok med historisk anknytning.
Den tidigare politikerns och snickarens andra verk heter Minnesmärken från Göinge berättar.

– Jag har egentligen alltid velat skriva, men jag har inte haft tid till det förrän nu som pensionär, berättar Lennart Jönsson.
– Sedan jag 2013 gav ut boken om de skånska gästgiverierna, har jag på olika sätt förberett den nya boken om olika minnesmärken från både Västra och Östra Göinge.
Lennart, som ska fylla 82 år i februari 2018, har redan långt gångna planer på en tredje bok.
– Får jag ha hälsan i behåll, kommer jag sedan fortsätta att ge ut fler böcker. Det kan bli böcker med historisk anknytning över hela Skåne.
Minnesmärken från Göinge berättar blir på drygt 250 sidor.

Lennart Jönsson har tagit många bilder.
– Alla platser och samtliga minnesmärken är besökta. Många samtal och intervjuer med folk ute i bygderna har det blivit. Internet och olika bibliotek och folk från olika hembygdsföreningar tillhör mina källor.
Hundratals mil i bil. Vandringar i skog och mark. Antalet arbetstimmar är stort.
Bjärnum, Vittsjö, Farstorp, Mala, Matteröd, Nävlinge, Osby, Lönsboda … Minnesmärkena finns lite varstans. Till varje ”märke” finns det skriftliga fakta.

Debutboken om skånska gästgiverier blev en stor framgång – och gav blodad tand. Det har blivit en del föreläsningar för Jönsson tack vare boken.
Som ung var Lennart Jönsson från Bjärnum möbelsnickare, innan han blev byggnadssnickare och sedan ombudsman.
Därefter väntade politiken. Under bortåt tio år var Jönsson (S) först oppositionsråd i Hässleholms kommun och sedan under två och ett halvt år kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd. År 1991 slutade han med politiken.
Då började han jobba i sin snickeriverkstad hemma i Bjärnum.
– Nu är den stängd. Jag ”bara” skriver nu.

×