Sjukhusstyrelsen kan vara på väg tillbaka, om Alliansen i Region Skåne får som de vill. Arkivbild Foto: Stefan Sandström

Ny ortopedi spikad i regionens budget

Hässleholm Nu är det klart att Region Skåne avsätter en kvarts miljard i investeringsbudgeten till nya lokaler för ortopedin på Hässleholms sjukhus.

– Det är bra att vi nu har ett tydligt besked om att pengarna finns, säger Per Einarsson (KD), ledamot i sjukvårdsnämnd Kryh.
Region Skåne står inför investeringar på över 50 miljarder de kommande tio åren i nya sjukhus i Lund, Malmö och Helsingborg.
Budgeten som togs av regionfullmäktige i tisdags är, enligt Alliansen och SD, så svag att pengarna inte räcker till alla planerade projekt och att det rödgröna styret måste börja prioritera.
Henrik Fritzon (S) regionstyrelsens ordförande betonar vikten av att de planerade investeringarna, även i de mindre sjukhusen prioriteras.
Om styret hade fått igenom sin skattehöjning med 23 öre, vilket röstades ner av alliansen och SD, hade situationen sett ljusare ut, eftersom då hade det blivit mer pengar över till investeringar.
Men planen för tillbyggnaden av ortopedin ligger fast.

– Det är viktigt att regionens pengar inte bara styrs till de västra delarna av Skåne. Det är av största vikt att ortopedin i Hässleholm får nya lokaler. Det gör det också möjligt att fortsätta hålla den höga nivån på verksamheten under tiden som arbetet pågår med de nya lokalerna, menar Per Einarsson.
Planeringen av bygget har pågått sedan förra året.
Inom kort ska en fas-tighetsutvecklingsplan vara klar och den åtföljs sedan av en verksamhetsplan.
Kommunen och Regionfastigheter håller på att ta fram en detaljplan för sjukhusområdet med avstamp i fastighetsutvecklingsplanen.
– Våra planer måste stämma överens, säger Jens Hermansen på Regionfastigheter.
De nya lokalerna måste stämma med nuvarande och framtida verksamheter på sjukhusområdet. Därför måste en verksamhetsplan tas fram.

Förslaget bygger på en placering av ortopedin i anslutning till parkeringsplatsen mot idrottsplatsen.
– Vi siktar på att börja projekteringen av bygget någon gång under nästa år.
Det lär ta minst ett år innan den är klar. Så går allt enligt planerat så ska vi kunna sätta spaden i jorden 2019, förklarar Jens Hermansen.
Det är oerhört viktigt att att det blir rätt logistik.

De nuvarande operationslokalerna har inte de rätta måtten för att klara en anpassning till modern standard.
Lokalerna för pre- och postoperation måste finnas i direkt anslutning till operationslokalerna liksom nya vårdavdelningar. Allt ska samlas i en byggnad.

Dagens fråga

Är det för tidigt att plocka fram julsakerna nu?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×