Foto: Per Kristiansen

Vasas Flora och Fauna i form för Malmö

Mattias Björkas är frontfigur i det Stockholmsbaserade finlandssvenska bandet Vasas Flora och Fauna. Första skivan Släkt med Lotta Svärd blev hyllad av kritiker. I mitten av september släppte de sitt andra album, Veneziansk afton. Den 28 oktober spelar de på Palladium i Malmö.

Vad är en venetiansk afton?
– Det är en österbottnisk högtid. Det var först när jag flyttade därifrån som jag fattade att man inte firar den överallt. Egentligen heter det Villaavslutning där jag kommer ifrån, Veneziansk afton är mer ett namn på det som är i norra västerbotten. Det är en högtid då man stänger ned sitt sommarställe och så firar man med fyrverkerier och lite mat och dryck. Det är en ganska romantisk och spännande högtid, det kanske inte är det på riktigt men eftersom jag inte firat på den länge har det vuxit för mitt inre. Det är intressant också hur den har färdats genom Europa, det var på mode att man firade sådana aftnar och hade vattenfestivaler i Venedig som modell. Sedan blev det otrendigt. Jag tycker att det är lite märkvärdigt att det fortfarande firas i Österbotten.

Vad skiljer nya albumet från gamla?
– Det här är mindre nostalgiskt. Det finns en viss sentimentalitet men det handlar mindre om någon slags ungdom nu än förra skivan, det här är mer någon slags förvriden vuxenhet. Under förra skivan spelade vi med ganska säkra kort rent tekniskt och så, vi var väldigt bekväma. Det blev bra men det kändes lite spelat och gjort. Man ska låtsats väldigt mycket om man skulle göra en till sådan skiva. Vi har alla möjligheter att göra något annat. Det är inte som att vi har det så torftigt att det måste låta på det sättet, det skulle ha känts konstlat om vi skulle göra en likadan skiva nu. Därför är den här lite mer festlig och utsmyckad.

Förra skivan gjorde du tillsammans med Iiris Viljanen, nu har du jobbat tillsammans med Tina Kärkinen och Daniel Ventus. Hur har det varit?
– De kom egentligen med innan förra skivan släpptes. Då hade Iiris hoppat av ett halvår innan första skivan släpptes. Tina och Daniel kom med då men de spelade inte på skivan, utan det började med att de var med och spelade live. Sen har det blivit så att gruppen har kommit att bestå av oss tre. Vi funkar väldigt bra ihop som grupp, det är mycket som ska stämma. Jag är jättelättad att jag har hittat rätt, det känns bra att jobba med dem.

Vad kan publiken förvänta sig av spelningen?
– Det har funkat väldigt fint, jag känner att vi är i form om man ska prata i idrottstermer. Jag tror att vi kommer att vara på gott humör och är ganska bekväma, utan att vara för bekväma.

×