Arkivbild

Färskt fiberavtal överklagas direkt

HÄSSLEHOLM Det färska fiberavtalet mellan Telenor och kommunen överklagas och kritiseras hårt.

Det är den lokala aktören ”Hessleholm by fiber”, lett av Mathias Berglund som överklagar kommunens beslut att ingå avtalet, som innebär att kommunen hyr ut plats i sitt fibernät till Telenor. Nyheten om avtalet presenterades på onsdagen.

– Vi överklagar beslutet att ingå avtal med Telenor/Bredbandsbolaget för vi anser att det är fel av Bredbandsbolaget och Hässleholms kommun att låsa kunderna till Telenor/Bredbandsbolagets nät i ett flerårigt avtal, trots att det enligt Kommunfullmäktiges fiberbeslut i praktiken skall vara möjligt för kommuninvånaren att byta kommunikationsoperatör. De som nu har tecknat avtal med Bredbandsbolaget är i praktiken låsta i flera år även om man bara skrivit på tolv månaders bindningstid, heter det.
Mathias Berglund (som överklagar via en advokatbyrå) är kritisk till att delar av avtalet är sekretessbelagt.

-Avtalet skall ju vara likadant till andra aktörer (även för oss) som vill etablera sig i kommunen, men man har nu sekretessbelagt avtalstiden och även priserna som är fastställda av fullmäktige, vilket borde i allra högsta grad vara offentliga, skriver man.
Hessleholm by fiber är en lokal aktör som vill konkurrera med Telenor och andra aktörer om fiberkunderna i Hässleholm på alla plan.

Norra Skåne försökte på onsdagen få reda på avtalstiden och andra detaljer i avtalet, i samband med att nyheten om att kommunen ingått ramavtal med Telenor presenterades.
Fibersamordnaren Pernilla Rydmark ville inte upplysa om avtalstiden, utan hänvisade till sekretess. En sekretess som också är inskriven i en av avtalets paragrafer.
Där sägs i korthet att parterna förbinder sig att inte utan den andra partens skriftliga medgivande avslöja innehållet i ramavtalet.

Hon avvisar dock att avtalstiden skulle låsa in kunderna och försämra valfriheten när det gäller utbudet på tjänster i nätet.
Och tar till en liknelse med annan infrastruktur, vägnätet:
– Det intressanta för kunderna är inte asfalten (fibertråden), det är bilarna (de tjänster som tillhandahålls där) som kör på den som är det intressanta.
Se artikel nedan för förklaring av de olika nivåerna i fibervärlden.

Mathias Berglund från Tyringe drev tidigare fiberföretaget Hessleholm Network som kommunen köpte 2016.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Gillar du att lyssna på julmusik?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar