När inbrottsligan avslöjades i Staffanstorp hittades mycket stora mängder stulna verktyg. På bilden syns en liten del av beslaget. Foto: POLISEN
Det är dyrbara verktyg som stjäls och trots avslöjandet i september fortsätter inbrotten. Bara under oktober genomfördes över 60 inbrott i firmabilar. Foto: POLISEN

Firmabilar plundras på dyrbara verktyg

STAFFANSTORP Bara under oktober har över 60 inbrott i firmabilar gjorts i Skåne.
Gärningsmännen stjäl dyrbara verktyg och trots att en stor liga avslöjats fortsätter stölderna.

Det var i mitten av september som 12 personer greps i Staffanstorp, misstänkta för grovt häleri av verktyg. Mycket stora mängder gods hittades och samtliga 12 misstänkta häktades.

Ganska snabbt stod det klart att godset i huvudsak kom från inbrott i fordon tillhörande byggare och andra hantverkare.
– Trots att vi gripit flera personer som misstänks för just den här typen av brott i stor skala fortsätter problemet, säger Tomas Malm som är förundersökningsledare i ärendet.

– Det tyder på att det kan handla om en ännu större liga som inriktat sig på att göra inbrott i firmabilar och stjäla dyrbara verktyg som sedan exporteras till utlandet, säger han.
Under utredningsarbetet har sju misstänkta försatts på fri fot men de övriga fem är fortsatt häktade.
Polisen inriktar sig just nu på att identifiera brottsplatser för att på det sättet kunna knyta de misstänkta till de olika brott där verktyg stulits.

Stölderna riktas tydligt mot fordon som har påmålade firmanamn eller annat som gör att det finns anledning att tro att de innehåller verktyg av olika slag.
Det är ofta mycket dyrbara verktyg som stjäls från bilarna. En del av godset som hittats har kunnat spåras genom att det varit märkt.

Det var, som Skånskan tidigare berättat, tack vare en uppmärksam privatperson som ligan, som nu är under utredning, kunde avslöjas.
Mannen fick syn på sin stulna bil och följde efter den till en adress i Staffanstorp dit polis kallades. Där fann polisen rena verktygslagret och personerna som fanns där kunde gripas.
Direkt efter gripandet minskade antalet inbrott i firmabilar men under den senaste månaden, under tiden som utredningen pågått, har de ökat igen.

Sammanlagt 63 brott enligt samma mönster har genomförts. Av dessa har 21 skett i polisområde södra Skåne, 25 i nordvästra, 12 i sydvästra Götaland och fem i Malmö.
– Vi misstänker att de som organiserar stölderna kan ha skickat hit ersättare för dem som gripits. Det finns bara ett säkert sätt att slippa drabbas av dessa stölder och det är att inte förvara stöldbegärliga verktyg i bilen, säger Tomas Malm.

×