Den före detta medarbetarens inlägg fick snabbt stor spridning.Foto: Sara Strandlund/Arkiv

Missade att skaka hand – blev hatad på nätet

eslöv Var går egentligen gränsen för vad man får skriva som sina kolleger, chefer och arbetsgivare på sociala medier?
Den frågan hamnade i fokus när en chef på Eslövs kommun utsattes för hårda påhopp på Facebook nyligen.

I ett inlägg berättade en tidigare anställd att han blivit allvarligt sjuk och skrivit på en uppsägning, och att han ansåg sig dåligt bemött av sin chef i samband med ett möte när han skulle sluta.

– (Chefen) frågade inte hur jag mådde, reste sig inte från stolen och tog mig i hand och tackade för de här åren, skrev medarbetaren.
Han namngav chefen, kallade honom för ett ”empatibefriat rövhål” och avslutade med en uppmaning:
– Sprid gärna det här, för en sån ska inte vara chef.

Facebookinlägget har i skrivande stund 384 delningar och långt över 100 kommentarer, varav många mycket hårt formulerade:
– Du har beskrivit en psykopat.
– Vilket svin till människa.
– Hoppas han får cancer i röven.
– Skäms på dig. Du skulle få stå vid skampålen mitt på torget i Eslöv med en lapp runt din hals där det stod ”Jag är en usel människa”.
En person lade till och med ut en bild på den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik.
– Wow! Vilket stöd, det hade jag inte väntat mej. Det värmer långt in i själen. Ett stort tack och kram till er alla, skrev medarbetaren själv bland kommentarerna.

Många upprördes över den anställdes berättelse och kände med honom. Men några reagerade också på de hårda omdömen som fälldes.
Skånskan tog kontakt med chefen, som inte vill ha sitt namn i tidningen.Han berättar att han inte själv har Facebook och fick kännedom om inlägget via en kollega som ringde upp honom i hemmet en helg.
– Jag tycker själv att jag som chef får tåla lite mer. Men det här hårda klimatet är ohälsosamt för samhället i stort. När det gick upp för mig att 30-40 000 personer teoretiskt kan ha läst det här tänkte jag att ”ska det här ligga kvar och skvalpa för evig framtid?”
Chefen säger att de flesta som skrivit de elaka kommentarerna är personer som inte jobbar inom hans verksamhet eller som han känner till över huvud taget.

Vad var det då som hände på det där mötet? Chefen säger att det absolut inte fanns någon avsikt att vara oförskämd. Medarbetaren hade redan fått ett så kallat avslutningssamtal med sin närmaste chef.
– Vi har den rutinen att närmaste chefen håller koll på födelsedagar, pensionsavgångar, avslutsningsssamtal och så vidare. Annars är det lätt att någon missas.
Nu gällde det en blankett som behövde skrivas under för att medarbetaren skulle få rätt till en ersättning. Annars hade något möte över huvud taget inte varit aktuellt, enligt chefen.
– Det var hans eget önskemål och självklart ville jag hjälpa till så att blanketten kunde skrivas under så fort som möjligt.
Någon tid var inte avtalad – i stället dök den anställde plötsligt upp tillsammans med sin närmaste chef.
– Jag satt och åt lunch med 6-7 personer precis intill mig när de plötsligt dök upp. Jag visste inte att de skulle komma just då och jag var inte förberedd. Jag visste inte ens vem han var, jag hade inte träffat honom tidigare.

När han förstod situationen skrev han under blanketten och växlade några ord med medarbetarens chef, och pratade även med medarbetaren och beklagade dennes sjukdom.
Sedan gick de igen. Det blev helt enkelt inte av att de tog i hand, säger chefen.
– De som läst inlägget tror säkert att han sträckte ut handen och att jag inte tog den, men så var det absolut inte. Han stod till och med lite bakom sin chef.

Chefen säger att han kan förstå att den före detta anställde kände sig besviken om det var så att han hade förväntat sig någon form av formell avtackning.
– Jag har aldrig haft ett agg mot honom. Men den här svansen på Facebook som utan självreflektion kräker av sig, utan att veta vad som hänt eller vem jag är. Vad är det som gör att det kan bli så i samhället? Det är något jag vill att man diskuterar vidare.
Efter Facebookinlägget valde chefen att gå ut med ett mejl till alla sina anställda.
– En del sa att de läst på Facebook men inte fått ihop bilden. Så jag mejlade ut ett brev och gav min bild.

Var går då egentligen gränsen för vad man får skriva på Facebook och andra sociala medier? Chefen säger att han tycker att det måste få vara högt i tak, men att det finns gränser.
– Man kan säga att cheferna är kassa, men man behöver inte önska livet ur dem.
– Förr sa man skitstövel, det är nästan lite sött idag. Det som framför allt är svårt att tåla är generaliseringar, som att alla Eslövs chefer är svin.
Han skulle gärna se att Eslöv tar fram tydligare riktlinjer för vad som gäller – vad får man skriva i sociala medier egentligen? Framför allt är det viktigt att diskutera sådana här frågor löpande i verksamheten, menar han.
– Jag tror på värdegrundsarbete där man pratar om beteende och har en löpande dialog på arbetsplatsen.
Händelsen påverkade honom, men fick honom aldrig att fundera på att sluta.
– Jag har stark integritet och lätt för att gå vidare. Men det kan ju finnas andra som inte är lika hårdhudade och då riskerar vi att duktiga medarbetare slutar.

Han övervägde heller inte att polisanmäla.
– Jurister har sagt till mig att jag borde, men jag har valt att inte göra det. Det var ju trots allt inga hot.
Chefen berättar också att kolleger anmälde inlägget till Facebook, som inte bedömde det som tillräckligt grovt för att tas bort.
Skånskan har sökt men inte lyckats få kontakt med den före detta anställde.

Läs mer:

×