Nu släpps nära 3 000 hemligstämplade dokument om mordet på John F Kennedy. Foto TT
John F Kennedy Foto: TT
Lee Harvey Oswald Foto: TT

Nu släpps hemliga dokument om mordet på JFK

Nära 3 000 hemligstämplade dokument om mordet på USA:s president John F Kennedy 1963 har offentliggjorts.

Men enligt Washington Post väntar president Trump med att släppa ytterligare ett antal hemligstämplade dokument kring mordet. Man hänvisar till den rikets säkerhet men att även de återstående dokumenten kommer att bli offentliga inom 180 dagar.

Det var den 22 november 1963 som John F Kennedy sköts i Dallas, Texas under en kortege där han färdades i en öppen bil.
Ganska snart greps en misstänkt gärningsman, Lee Harvey Oswald, för dådet.
Oswald själv sköts dock till döds bara två dygn efter attentatet då han skulle föras från häktet till en fångtransport. Skytten var en nattklubbsägare vid namn Jack Ruby.

Mordet på JFK har redan från början omgärdats av stor mystik och konspirationsteorierna har varit många under åren.
1964 slog Warrenkommissionen fast att Lee Harvey Oswald var ensam gärningsman men kring det råder det delade meningar. Det har spekulerats om det i själva verket var helt andra som stod bakom mordet och maffian, exil-kubaner, Sovjetunionen och CIA har nämnts i sammanhanget.

Nu har ungefär 2 800 hemligstämlade dokument från utredningen kring mordet offentliggjorts, snart 54 år efter mordet på JFK.
Dokumenten finns på USA:s Riksarkivs sajt .

Den amerikanska politiska sajten politico.com tar upp ett flertal intressanta fakta kring mordet som tidigare inte varit kända:
Bland annat finns uppgifter om att Lee Harvey Oswald ska ha träffat en KGB-agent bara två månader före mordet och att dåvarande FBI-chefen J Edgard Hoover samma dag som Oswald sköts ska ha uttryck oro över att händeslen kunde leda till att den amerikanska allmänheten skulle börja tvivla på hans skuld.

De flesta dokumenten, 88 procent, släpptes redan under 1990-talet.

 

Läs mer: