En bild från polisinsatsen i november förra året.

Poliser som slog supporter kan förlora jobbet

MALMÖ Om poliserna som åtalats för att ha slagit en Hammarbysupporter med batong döms för misshandel kommer de att bli uppsagda. Detta framgår av ett yttrande från polisens ansvarsnämnd.

Poliserna har åtalats för misshandel alternativt tjänstefel och rättegången kommer att äga rum i början av november.
Ansvarsnämnden har gjort bedömningen att om poliserna döms för tjänstefel eller ringa misshandel kan de arbeta kvar inom polismyndigheten. Men om domen blir misshandel eller ett grövre brott blir de av med jobbet.

Uppgifterna framgår av det yttrande som polisens personalansvarsnämnd har skrivit till Malmö tingsrätt.
”Nämnden gör därvid bedömningen att x kommer att skiljas från sin anställning om x döms för misshandel som inte är ringa”, skriver personalansvarsnämndens ordförande, rikspolischef Dan Eliasson i sitt yttrande.
Det rör sig om två poliser som åtalats för att ha slagit en Hammarbysupporter i samband med en fotbollsmatch mot Malmö FF förra året.
De två poliserna fångades på film när de slog en liggande supporter med batong. Det ledde till att polisledningen i Malmö själv anmälde händelsen. Poliserna själva förnekar brott.

Det var i november förra året som fotbollsmatchen ägde rum mellan Malmö FF och Hammarby. De gästande supportrarna försökte undkomma polisen i närheten av Folkets park. Det hade då börjat bli bråkigt mellan Hammarby och MFF:s supportrar.
En ensam Hammarbysupporter blev enligt åtalet slagen av en polis med en batong när han stod med uppsträckta händer. Supportern föll till marken och blev sedan slagen av en annan polis när han låg ner.

Så här har supportern bland annat berättat om händelsen i förhör som hållits.
”Jag tänkte så här, nu får jag hjälp liksom av polisen för de var fortfarande efter oss då. Och så springer jag fram till polisen och säger, räck, räcker upp händerna”.
Supportern berättar vidare att han säger att han inte gjort något och då kommer en polis springande mot honom och slår honom flera gånger, bland annat på ena benet. Supportern ramlar ihop och berättar vidare att någon annan senare fortsätter att slå på honom.

Han har också berättat att han ett par dagar efter händelsen hade så ont i benet att han inte kunde gå och han fortfarande hade smärta i benet 2,5 vecka efter händelsen.