Annons

Hyres­gäst­fö­re­nin­gen tar an­svar

Debatt Un­der för­ra året sparades en mil­jard kro­nor åt Sve­ri­ges hy­res­gäster ge­nom hy­res­för­hand­lingarna, hävdar Ken­neth Gus­tavs­son, ord­fö­ran­de Hyres­gäst­fö­re­nin­gen Mal­mö väst­ra, Hå­kan Björkenklev, ord­fö­ran­de Hyres­gäst­fö­re­nin­gen Mal­mö öst­ra, Bengt Karlsson, ord­fö­ran­de Hyres­gäst­fö­re­nin­gen Lund/Sjöbo, och Jo­a­kim Lund, för­handlings­chef Hyres­gäst­fö­re­nin­gen söd­ra Skå­ne.
Debatt • Publicerad 30 oktober 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Hy­rorna i Mal­mö och Lund har stigit mer än i landet som hel­het. 					            Foto: TT
Hy­rorna i Mal­mö och Lund har stigit mer än i landet som hel­het. Foto: TT

Nu har den ti­den på året kommit då mån­ga fas­tig­hets­ä­ga­re be­gär för­handling för att få höja hy­rorna. Den här gången hand­lar det om 2018 års hy­ror. Men det hand­lar även om ekonomin och var­dagen för tre mil­joner hy­res­gäster i 1,6 mil­joner hy­res­rätter.

Av alla des­sa hus­håll är sex av tio en­sam­hus­håll. De ska allt­så bära hela hy­ran på en­dast en in­komst. Re­kord­stora vinster för fas­tig­hets­ä­ga­rna och fort­satt låga rän­tor bör na­tur­ligt­vis in­ne­bära åter­håll­samma hy­res­jus­te­ringar un­der 2018.

Annons

Hyres­gäst­fö­re­nin­gen har in­för för­hand­lings­ar­be­tet ana­ly­serat bo­stads­fö­re­tagens ekonomi och kan pre­cis som för­ra året kon­sta­tera att det är fort­satt ex­tremt lön­samt att äga och för­valta hy­res­fas­tig­heter. Vinsterna har fort­satt öka, rän­torna är fort­satt låga och an­delen out­hyrda lä­gen­heter är i det nä­rmaste obe­fint­lig.

Den eko­no­miska risken jäm­fö­rt med vins­ten är låg. För­klaringen till det­ta är en­kel: vi har ett för­ut­säg­bart hy­res­sätt­nings­sy­stem i Sve­ri­ge med sta­bila och trygga in­komster för fas­tig­hets­ä­ga­rna, hy­rorna kommer in.

Det råder dess­utom bo­stads­brist i näs­tan hela Sve­ri­ge. Mån­ga, sär­skilt yng­re, är des­pe­rata över att få en bo­stad. Bara i Mal­mö och Lund vill

21 000 unga vux­na ha en egen bo­stad, men saknar det idag.

Hyres­gäst­fö­re­nin­gen är po­si­tiv till att bygg­takten för nya hy­res­lä­gen­heter i Mal­mö och Lund stigit det senaste året. Men bygg­na­tionen av nya lä­gen­heter är inte på långa vägar till­räck­lig. I Hy­res­gäst­fö­re­ningens bo­stads­po­li­tiska pro­gram för Mal­mö slår vi fast att det be­höver byggas mi­nst 3 000 nya bo­städer per år, där mi­nst hälften bör vara hy­res­rätter. I Lund be­hövs det 1 500 bo­städer per år, var­av hälften hy­res­rätter.

Fas­tig­hets­ä­ga­rna vill i sina hy­res­krav för 2018 gär­na koppla hy­res­ut­vecklingen till den samhällsekonomiska ut­vecklingen. Det skul­le ju kun­na vara lo­giskt mot bak­grund av att in­fla­tionen nu är på väg upp­åt. Men då väljer fas­tig­hets­ä­ga­rna att bort­se från att hy­rorna stigit vä­sent­ligt mer än in­fla­tionen de senaste åren.

Se­dan år 2000 har hy­rorna stigit med över 30 pro­cent me­dan in­fla­tionen har varit 23 pro­cent. Och jäm­för man med an­dra priser så har kost­naden för att bo i hy­res­hus stigit mer än dub­belt så myc­ket som an­dra priser se­dan 1980.

Om man jäm­för hy­rorna på senare år kan man se att de se­dan 2011 har stigit med cir­ka 4 pro­cent i hela Sve­ri­ge, me­dan de i Mal­mö och Lund har stigit med över 10 pro­cent.

Cir­ka 150 000 av Sve­ri­ges hy­res­gäster (drygt tio pro­cent) har re­dan fått sin nya hyra klar för 2018 efter­som mån­ga fler­åriga hy­res­av­tal för­handlades fram för­ra året. För de av­talen är den ge­nom­snitt­liga hy­res­höj­ningen 0,69 pro­cent.

Det tyc­ker vi spe­glar en rim­lig hy­res­ut­veckling för 2018. Inte 2,52–3,03 pro­cent som Fas­tig­hets­ä­ga­rna yrkat runt­om i söd­ra Skå­ne.

Annons

Hy­res­gäst­fö­re­ningens mål­sätt­ning med för­hand­lingarna är att hy­rorna ska mot­svara lä­gen­heternas bruks­vär­de, där lä­gen­heternas oli­ka kva­li­teter och egen­skaper vär­deras.

Den­na så kallade bruks­vär­des­mo­dell är en mo­dell som parterna Sve­ri­ges All­män­nyt­tiga Bo­stads­fö­re­tag, Fas­tig­hets­ä­ga­rna och vi, ge­men­samt åtagit oss att ut­veckla och ar­beta ef­ter.

Un­der för­ra året sparades en mil­jard kro­nor åt Sve­ri­ges hy­res­gäster ge­nom hy­res­för­hand­lingarna, pengar som kommer till bätt­re nyt­ta hos hy­res­gästerna istäl­let för att yt­ter­ligare öka på fas­tig­hets­ä­ga­rnas vinster.

Hyres­gäst­fö­re­nin­gen kommer att fort­sätta ta an­svar för både landets hy­res­gäster och sam­hälls­ut­veck­lingen i stort i årets för­hand­lingar.

Fas­tig­hets­ä­ga­rna är väl­komna att dra sitt strå till stacken och ta an­svar för sam­hälls­byg­get. Att un­dan­dra sig an­svaret ge­nom att krä­va stora hy­res­höj­ningar in­ne­bär ett hot mot en­skilda män­ni­skor.

Höga hy­ror leder till att män­ni­skor inte har möj­lig­het att byta bo­stad. In­lå­sningens pris är ej på­började ut­bild­ningar och missade ar­bets­till­fäl­len som får kon­se­kvenser för både in­di­vid och samhällsekonomi. Det drabbar då inte bara landets hy­res­gäster utan alla som bor och le­ver i vårt land.

Ken­neth Gus­tavs­son Ord­fö­ran­de Hyres­gäst­fö­re­nin­gen Mal­mö väst­ra Hå­kan Björkenklev
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons