Systembolagets VD Magdalena Gerge rhar tackat ja till att besöka en vingård i Skåne och debattera vinföräsljning på försök. Arkivbild
Pär Fredholm välkomnar Magdalena gerger till hans vingård i Mjölkalånga. Arkivbild

Bolagets vd bjuds till vingård i Mjölkalånga

Skåne/Hässleholm Systembolagets vd Magdalena Gerger har lagt ut miljoner på en kampanj mot gårdsförsäljning av vin. Udden är riktad mot Skånes vingårdar. Det rörde upp en storm av kritik. Nu kommer hon till Skåne för att förklara sig.

– Jag förstår inte hur hon kan använda skattepengar på helsidesannonser i pressen där hon i princip tar politisk ställning. Hon har ingen förståelse för svensk vinproduktion. Hon är välkommen att besöka min lilla vingård i Mjölkalånga för att se hur vi arbetar. Vi utgör ingen fara mot alkoholmonopolet, säger Pär Fredholm, som driver en vingård i Mjölkalånga.
Han är också nyfiken på när det rödgröna styret i Region Skåne tänker lämna in en ansökan till regeringen om dispens för gårdsförsäljning på försök under tre år.
– En majoritet i regionfullmäktige beslutade ju i våras att skicka in en sådan ansökan, säger Pär Fredholm.

Magdalena Gerger kommer till Skåne i januari. Hon har tackat ja till en inbjudan från Gilbert Tribo, liberal gruppledare i Region Skåne och riksdagsledamoten Tina Acketoft (L).
‑ Vi vill prata med henne om gårdsförsäljning och Systembolagets roll som opinionsbildare. Vi tänker oss en heldag i Skåne, som börjar med ett besök på en skånsk vingård och avslutas med ett debattseminarium, säger Gilbert Tribo.
Han är mycket kritisk till att Systembolaget har spenderat en ”ofantlig” massa av skattebetalarnas pengar på att, enligt honom, sprida skräckpropaganda kring gårdsförsäljning.
– Nu får hon själv se att det inte ligger något bakom den propagandan och att gårdsförsäljning inte kommer att hota Systembolagets monopol, säger Gilbert Tribo.

Liberalerna i Skåne har föreslagit och fått stöd i regionfullmäktige för att Skåne ska ansöka om att bli försöksregion för gårdsförsäljning under tre år. S, MP och V röstade mot.
I dag finns en acceptans hos allianspartierna och Sverigedemokraterna att tillåta gårdsförsäljning. Men det finns starka kritiker inom partierna.
I somras gick riksdagsledamoten och tidigare generaldirektören för Socialstyrelsen, Barbro Westerholm (L) ut och varnade för att hela monopolet hotas och därmed folkhälsan om riksdagen öppnar en dörr för gårdsförsäljning.
– Det finns inga utredningar att luta sig mot. Det är ju därför som vi vill få saken prövad genom gårdsförsäljning på försök. Visar det sig att det inte fungerar och vi får en reaktion från EU, så är det bara att avbryta försöket, förklarar Gilbert Tribo.

Systembolagets roll är, enligt Gilbert Tribo, redan urholkad i Skåne. Näthandel, gränshandel och möjlighet för skånska vinproducenter att förmedla sina viner via Danmark finns.
– Jag hoppas att Systembolaget ska finnas kvar. Det är en viktig spelare och aktör och motverkar hög konsumtion av alkohol. Men gårdsförsäljning hotar inte monopolet och folkhälsan, säger Gilbert Tribo.

Pär Fredholm, som nyligen bärgade hem en bronsplats för bästa vita vin i en internationell vintävling i Österrike, tycker att beslutsfattarna ska börja se nyktert på alkoholpolitiken och modernisera den.
– Vi vill bara sälja våra egna produkter. Ingen vingård vill sälja andras produkter. Det finns ett så stort intresse för svenska viner i dag. Varför ska man slå undan benen för en näring som är en del i en upplevelse och bra för turism och lokal produktion? undrar Pär Fredholm.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar