Det här är det förslag som OIK och OKK förespråkar. De vill att renoveringen kommer igång före valet.

Han vill protestera varje lördag i byn

Osby Osby IK har fått nog. Igen. Det regnar in i kansli och i kafeterian.
– På måndag föreslår jag att vi i styrelsen tar ett beslut om att demonstrera varje lördag tills något händer, säger Sven-Arne Svensson, ordförande i OIK.

– Det är inte så konstigt om det regnar in för inte en enda takränna fungerar, fortsätter han. Vi vill börja renovera i mars nästa år enligt det förslag vi lagt på cirka 40 miljoner kronor. De här turerna har snart hållit på i åtta år och utredning efter utredning läggs på hög.
Mögelproblemen i ishallen har sedan länge varit ett stort problem. Redan 2010 finns ett medicinskt utlåtande om hälsoriskerna med att barn och vuxna vistas i fuktskadade byggnader.
Redan då för sju år sedan bedömdes problemen med mögel vara akuta. Men ingenting har hänt under alla år som gått. 2014 gav Maria Albin, överläkare och specialist i arbets- och miljömedicin, sitt utlåtande: ”Barn eller vuxna ska ej vistas eller arbeta längre tider i fuktskadade byggnader.”
– Orsaken är bristande underhåll, sedan hallen byggdes och stod färdig 1968 har inget underhåll gjorts förutom det vi gjort på ideell grund, säger Sven-Arne Svensson.
– Vi är mellan 60 och 70 personer som jobbar ideellt bara i hockeyklubben, och vi ger oss inte, men det går inte att ha ungar i den här miljön. Och tjejerna i konståkningsklubben har inte ens ett duschrum. De får duscha inne hos killarna eller vänta tills de kommer hem.

OIK har förhoppningar om att kommunpolitikerna tar sitt förnuft till fånga och inte förespråkar nybyggnation av ishallen för dryga 125 miljoner kronor.
– Den nya byggnaden planeras stå på parkeringen, men var ska alla parkera när vi har matcher och träning. Är det både fotboll och hockey på gång kan det stå runt 350 bilar på parkeringen.
– Vi vill att kommunen går på vårt förslag och i samarbete med oss renoverar hallen. Vi, som förening, kan söka medel från Skåne Leader och en hel del fonder. Det låter betydligt klokare än ett nybygge som kommunen inte har pengar till, säger Sven-Arne Svensson.
– Det är vad vi önskar oss i 50-års present, OIK fyllde 50 år den 18 oktober.
Han säger att klubben suttit med i dialogmöten med kommunen.
– Men det är precis som om de inte begriper sig på vårt förslag, som dessutom skulle vara till gagn för andra klubbar, som bouleklubben till exempel och många andra föreningar som letar efter sammanträdesrum med mera.
– Vi vill gå vidare med ett förslag om nybyggnation, sa kommunstyrelsens ordförande Marika Bjerstedt Hansen (S) till Norra Skåne den 22 juni 2017. Men den föreslagna summan på 126,6 miljoner tycker vi låter för mycket. Vi sätter ett tak på 80 miljoner och vi vill utreda vilken ishall vi får för den summan.

Efter att det konstaterats att inga avfallsrester finns kring ishallen i Osby, enligt slutrapporten av den miljötekniska markundersökning som gjorts kring ishallen, sa Anders Edwall, fastighetschef i Osby kommun till Norra Skåne den 4 oktober i år:
– Jag tänker nu föra fram det här ärendet med stormsteg.
– Nu gör vi en total genomlysning av de två spår som finns vad gäller ishallen och jag hoppas att vi kan fatta ett beslut kring årsskiftet.

Senaste nytt omOsby

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Gillar du att lyssna på julmusik?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar