Sven Åkesson visar upp den datoriserade doppningsmaskinen som han själv konstruerat. Arkiv: Tina Hedin
Priset på den svenska knölen bara sjunker. Odlarna förtvivlas och nu planerar de potatistransporter till krigshärjade länder. Arkiv
Sune Sylegård, potatiskonsulent i Kristianstads län. Arkiv: Olle Andersson
En internationell utgåva från Hässleholm hör inte till vanligheterna. Arkiv
Kanske ett fynd för en docksamlare? Arkiv: Helene Nordgren
Aktuell profil – Alfred Nobels – från den svenska nobelmedaljen. Arkiv
Utdrag från Alfred Nobels testamente. Arkiv
Här är tre av de fyra tjejerna bakom Norra Skånes taltidning: Anita Nordström, Ann Branting och Ulla-Britt Almström. Arkiv: Helene Nordgren

Ljus i mörkret och potatiskris

En ljusning i novembermörkret kan behövas! I ett gammalt kostall i Skea vid Sösdala har öppnats en ljusfabrik under namnet Candeo, vilket på latin ska betyda ”Jag lyser”.
Ljusbringare är bondsonen Sven Åkesson och han har byggt om föräldragårdens stall till fabrik med en ljusmaskin som han själv konstruerat. Här kan han göra ljus i alla former och färger efter tjugotalet doppningar i ljusmassan.
Ljusmaskinen har till och med en dator som ägaren programmerar efter hur han vill ha ljusen. Men upphängningen av vekarna och nertagningen får än så länge skötas för hand. Produkterna saluförs i egen gårdsbutik.
Inom kort utkommer i Hässleholm något så ovanligt som en internationell bok om årets Sommar- OS i Barcelona. Bakom detta initiativ står fotografen Lennart Månsson på Bildbyrån, som under idrottsfesten i Spanien haft tre fotografer på plats: förutom Månsson själv, Björn Tilly och Bo Andersson. Trion svarar för bokens cirka 150 bilder, medan texten skrivits av ett par malmöjournalister.
Boken på drygt 100 sidor framställs på ett tryckeri i Hässleholm och heter kort och gott Barcelona -92. Den kommer säkert att finnas med i åtskilliga julklappssäckar.
För första gången har vår stad i helgen gästats av en Antik- och samlarmässa och platsen var Linnéskolans gymnastiksal. Boråsfirman Nordiska antikmässor arrangerade och utbudet var högst varierat och för det mesta av kvalificerat slag, bedömer reportern Åke Holmqvist.
Under året har firman avverkat 41 mässor på olika platser i landet. En mängd olika kategorier av samlarföremål var representerade, till exempel vykort som lockar särskilt många kunder. Handlaren Veronica Dånäs berättar att järnvägsstationer är särskilt intressanta, om det finns ett gammalt lok på spåret och människor på perrongen.
Försäljarna har numera sina kort systematiskt sorterade, så det blir lättare leta.
Den 4 november firar Norra Skåne ettårsjubileum för radiotaltidningen eller bara taltidningen.
Redaktionschefen Lars Sjösten omtalar stolt att det är en av de taltidningar som ökat mest i landet. Bland de 57 som nu finns kommer Norra Skåne med sina 112 prenumeranter på en hedrande femteplats. Att redigera och läsa in materialet har fungerat som planerat, men ibland har nästa steg i kedjan fallerat, säger Sjösten.
Radiosändningen på P1-nätet har inte kommit igång som den ska. Någon gång är det ett blixtnedslag och ibland uppstår ett länkfel på väg till hörbysändaren.
Redigerar och läser in för Norra Skåne gör fyra flickor: Anita Nordström, Ann Branting, Ulla-Britt Almström och Carina Persian.
”Katastrof för potatisen” heter det i en rubrik! Det handlar om att våra potatisodlare nu blåser till strid för svensk potatis och mot ”marknadsrötan”.
Den så kallade ”marknaden” håller nämligen på att knäcka vår ursvenska knöl, så att priset bara sjunker och sjunker. Mer och mer potatis importeras och resultatet blir bottenpriser. I Skepparslöv samlades ett 100-tal potatisodlare till krismöte, och liknande aktioner sker på andra håll i landet. ”Marknaden” är vare sig patriotisk eller seriös, heter det.
Det behövs en statlig reglering och en importavgift kan vara på väg att införas. Om ingen bättring sker snart överväger svenska odlare att skänka sina produkter till krigshärjade länder.
Så här på höstkanten är Alfred Nobel och hans berömda testamente från 1895 åter aktuellt. Den slutgiltiga akten fullbordades på Svensk klubben i Paris och innehåller den kända passusen om ”prisbelöning åt dem som under det förlupna året hafva gjort mänskligheten den största nytta”.
Akten bevittnades där av en kvartett vänner till Nobel. Första namnet är Sigurd Ehrenborg, fd löjtnant och bosatt i Paris. Han var också gymnastikdirektör och senare hotellchef i Stockholm. En undersökning i släkthistorien visar, intressant nog, att fideikommisstiftaren Casper Ehrenborg på Hofdala (1700 till 1769) var Sigurds farfars farfar.