Ida Bertsdotter (handläggare och ersättare i Östra Göinge), Lars-Stellan Jönsson (överförmyndare Östra Göinge), Mats Ernstsson (ersättare Osby), Iréne Fritzson (handläggare), Margot Malmqvist (överförmyndare Osby) och Mikael Torberntsson (stabschef Östra Göinge).

Nu har överförmyndare flyttat ihop

OSBY/ÖSTRA GÖINGE Nu har överförmyndarverksamheten i Osby och Östra Göinge flyttat ihop. På fredagen tog Östra Göinges verksamhet plats i Osbys lokaler på Parkgatan.

Margot Malmqvist, överförmyndare i Osby, och Lars-Stellan Jönsson, överförmyndare i Östra Göinge, var på plats tillsammans med handläggarna Ida Bertsdotter (som även är ersättare i Östra Göinge) och Iréne Fritzson samt Mats Ernstsson, ersättare i Osby.
Även stabschefen Mikael Torberntsson var med när flyttlasset gick från Broby till Osby.
– Vi gör det här för våra kunders skull. Syftet är att stärka rättssäkerheten och öka tillgängligheten, säger Torberntsson.
Samlokaliseringen ska göra verksamheten mindre sårbar. Vid semester, sjukdom eller annan frånvaro kan handläggarna gå in och täcka upp för varandra.
– Det känns jättebra. VI kan avlasta varandra och samutnyttja respektive kommuns gode män, säger Margot Malmqvist.
Lars-Stellan Jönsson ser också positivt på samlokaliseringen.
– Jag tror det blir bra. Spännande, det är något nytt. Man har ju lärt sig svårigheterna med det här uppdraget, inget fall är det andra likt och det är bra att ha personer att bolla med och få synpunkter, säger han.

Är du sur för att ni måste flytta från Östra Göinge till Osby?
– Nej, nej, det här bli bra, säger Jönsson.
– Och i en digital värld är man ju aldrig långt ifrån varandra, påpekar Malmqvist.
Överförmyndaren kommer även fortsättningsvis vara en egen myndighet för Osby respektive Östra Göinge kommuner. Kontaktuppgifterna förblir desamma, förutom att postadress och besöksadress även för Östra Göinge blir Parkgatan 1 i Osby.
Det kommer dock att finnas möjlighet till förbokade besök i kommunhuset i Broby.
Överförmyndares uppgift är att utöva tillsyn över förmyndares, förvaltares och gode mäns förvaltning. Denna tillsyn handlar om att ge garanti mot rättsförluster för personer som själva inte kan ta vara på sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Det kan till exempel handla om gamla, sjuka, personer med funktionshinder och underåriga.
Ida Bertsdotter påpekar att det finns ett behov av fler gode män. Och i en tid när många nyanlända har kommit till de båda kommunerna är inte minst gode män som pratar flera språk välkomna att söka sig till verksamheten.

Senaste nytt omOsby

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du sex mer än en gång i veckan?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar