– Det är rätt så roligt att se de där människorna som fanns när jag växte upp på 50-talet, konstaterar Thord Persson, som under kvällen visade många bilder från det gamla Sösdala. Foto: Kristina Höjendal

Sösdalaborna mindes till historiska bilder

SÖSDALA – Jag vet inte hur viktigt det är med gamla bilder, men det är jäkligt roligt!
Thord Persson skrattar. Att döma av de näst intill fullsatta stolarna inne i IOGT-NTO-gården delar många hans intresse.

De gemensamma minnena flimrar förbi framme på duken. Där låg Almgrens och Konsumhuset, där var Ströbecks hus med den berömda rosenrondellen. Nils Månssons hus, hur fick det egentligen plats utmed gamla Länsmansgatan? Och minns ni Martin Levin, han med ett skägg så tjockt att det sjöng i kniven när frisören rakade honom?
Thord Persson hade en rik bildskatt att ösa ur när han på måndagskvällen visade gamla fotrografier från sekelskiftet och fram till 1940-talet.
Sösdala ligger honom varmt om hjärtat, men han har inte bott där sedan 1964.
– Nej, sedan dess har jag bott i Hässleholm och det är egentligen först de senaste tio åren som jag börjat intressera mig för byns historia, berättar han.

Många bilder får han av ortsbor som hittat äldre släktingars gamla fotoalbum och nu vill ha hjälp med att lista ut vilka som är på bilderna. Då scannar Thord in dem i datorn och ber sedan gamla ortsbekanta om hjälp.
– Men de börjar ta slut, de som minns, säger han krasst.
Kvällen fokuserar på bilder från sekelskiftets Sösdala, fram till 1940-talet. En del av den tidens miljöer finns kvar, men många är borta.
60-talet åhörare ler flera gånger igenkännande.

Dagens fråga

Har du någon gång behövt använda dig av självförsvar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×