Albin Nilsson, här i en match i Superettan mot Helsingborg förra säsongen, kommer till Österås och spel mot HIF ikväll. Foto: BJÖRN SANDBERG/ARKIV

”Ett mål sedan man var liten”

Vi är framme i november och för de allra flesta har fotbollssäsongen gått i mål.
Men för Albin Nilsson och Trelleborgs FF väntar årets höjdpunkt – allsvenskt kval mot Jönköpings Södra.
– Allsvenskan har varit ett mål sedan man var liten, säger den 24-årige ytterbacken med rötterna i Ranseröd.

Albin Nilsson har upplevt ett allsvenskt kval tidigare.
– Jag hörde ju till Ängelholms trupp 2011 men då var jag inte med på riktigt, fastslår Nilsson som har IFK Hässleholm som moderklubb.
Inför 2017 tog han steget från degraderade ÄFF till Trelleborgs FF där han har varit ett fast inslag i startelvan – när han har varit hel.
– Överlag har det varit en bra säsong. Laget har fungerat väldigt bra och då är det lätt att bli framlyft som individ också. Det är väldigt roligt att få vara med om något så här positivt, säger Albin som fungerat lika bra till höger som till vänster i backlinjen.
– Jag känner mig rätt så bekväm på båda sidorna.
På minussidan finns de två knäskadorna som har hållit honom borta från spel i tolv matcher.
– Det är skadorna som drar ner helhetsintrycket av den här säsongen. Det var två nästan identiska händelser där inre ledbandet var delvis av bägge gångerna. Det är ingen vanlig skada, och att det händer två gånger med olika ben är förstås ännu ovanligare, säger Albin och beskriver ”motläggen” där han sparkade in i stumt motstånd när han skulle skjuta och slå inlägg.

Albin var tillbaka i truppen till de två avslutande matcherna.
– Målet har hela tiden varit att jag ska vara redo till de avgörande matcherna. Nu får jag en och en halv vecka till och det ska nog kunna göra gott.
Vad är det då som har fört TFF hela vägen till ett allsvenskt kval?
– Allting har fallit sig väldigt naturligt när det gäller hur vi ska spela. Vi har inte behövt prata så mycket varken före matcherna eller i paus utan det har varit saker som bara sker, säger Albin och passar på att hylla tränaren Patrick Winqvist och även de assisterande spelande tränarna Magnus Andersson, 36, och Kristian Haynes, 37, som visat vägen.
– De har satt en standard i truppen, hur det ska vara. Och vi som har varit nya har följt efter. Det har varit väldigt enigt.

Det är en stark TFF-trupp som går in i det allsvenska kvalet.
– Det är hög kvalitet på många, säger Albin och räknar upp poängspelare som Salif Camara Jönsson (tvåa i skytteligan med 15 mål), Dino Islamovic, Zoran Jovanovic och Marcus Pode.
Han pekar på ytterligare en faktor.
– Spelarna är extremt lojala. En spelare som Salif Camara Jönsson har varit nere i eget straffområde i stort sett varje match och nickat undan bollar. Det är nog inte många som har chansen att vinna skytteligan som är nere i eget straffområde och försvarar sig. Det är lite den kulturen som finns i laget, förklarar Albin.

Är det en fördel eller nackdel för Trelleborgs FF att ha svenska mästarna runt hörnet?
– Jag skulle säga att det är en stor fördel. Om man tittar på spelarna som vi har i laget är det väldigt många med MFF-anknytning. Hade MFF varit ett mittenlag i allsvenskan hade det nog mer varit en nackdel men det är ändå så stor skillnad på MFF och övriga lag i allsvenskan så jag tror att vi har mest nytta av det.
I kvalet väntar Jönköpings Södra som halkade ner under strecket i sista omgången efter 0–0 mot Östersund samtidigt som GIF Sundsvall 3–0-besegrade IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

Albin har inte sett J-Södra spela i år men har ändå hyfsad koll på vad TFF ställs emot.
– Jag har mött dem några gånger i Superettan med Ängelholm. Jönköping har behållit flera spelare under ett antal år och har en grundtanke i sin fotboll. Det är ett spelande lag som vill spela attraktiv fotboll. Det har varit lite upp och ner i allsvenskan men jag tror inte att de är ett sämre lag än när de gick upp, så det blir två tuffa matcher.
Han tror på goda chanser för TFF.
– Jag tror att vi kan utmana både i kvalitet och vinnarmentalitet. Vi vill verkligen upp i allsvenskan!

Ett avancemang skulle betyda mycket för klubben. Men även för den 24-årige ytterbacken.
– Det har varit ett mål sedan man var liten. De två matcherna som kommer nu är de största som jag har spelat. Det hade varit väldigt roligt att gå upp. Jag är lite trött på Superettan – jag har varit här ganska länge nu, skrattar Albin som har gjort sex säsonger i landets näst högsta serie även om 2013 förstördes av skador (rygg och lår).
– Det hade varit spännande att se hur man står sig i allsvenskan.
Trelleborgs FF inleder kvalet hemma på Vångavallen den 15 november. Returen spelas på Stadsparksvallen i Jönköping den 19 november.

×