Annons

Köp av hyreskontrakt kan ge fängelse

Nyheter Även den som köper svarta hyreskontrakt kan hamna i fängelse i framtiden. Det är något av vad som föreslås i en ny utredning, rapporterar Hem & Hyra.
Publicerad 7 november 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: TT-bild
Foto: TT-bild

Det var under tisdagen som utredningen ”Åtgärder mot handel med hyreskontrakt” lämnade över sina förslag till regeringen.

Bland annat föreslås att inte bara den som säljer, utan även den som köper svarta hyreskontrakt ska kunna straffas och dömas till böter eller fängelse upp till fyra år. Straff ska dock kunna slippas om det förelegat ett akut bostadsbehov eller liknande. För säljaren föreslås skärpt lagstiftning i form av fängelse i upp till fyra år.

Annons

Fängelse föreslås även kunna bli konsekvensen för den som olovligen hyr ut i andra hand. I övrigt föreslås bland annat tak för andrahandshyran och för inneboendes hyra.

Ett betänkande av utredningen kommer snart att skickas ut på remiss. Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019. Förslagen gäller enbart uthyrning och handel av hyresrätter, ej ägda bostadsformer.

Mikael GammSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons