Psoriasis är en sjukdom som syns på utsidan men känns på insidan, berättar Filippa Söderström, som under många år blev retad och mobbad för sina hudutslag.Foto: Tina L Bengtsson
Förutom årliga klimatresor får Filippa Söderström medicin i form av cellgifter i låg dos.Foto: privat
– Solen är min bästa vän, säger Filippa Söderström, som får mycket god effekt – både inuti och utanpå – av klimatresorna till Gran Canaria.Foto: privat

Hon vill sprida kunskap om psoriasis

Det började med en torr fläck på ena knäet. Trots att hon smorde den, försvann den inte. Filippa Söderström hade fått psoriasis, endast åtta år gammal.
Sjukdomen har haft stor inverkan på hennes liv; under många år var hon mobbad och retad i skolan. Men nu är hon ambassadör för Ung med psoriasis och vill hjälpa andra drabbade genom att dela med sig av sin berättelse.

Namn: Filippa Söderström
Ålder: 21
Familj: Mor, far, tvillingsyskonen Olivia och Agust.
Gör: Studerar till gymnasielärare i svenska och engelska.
Intressen: Språk, resor, smink/skönhet, mode och fotografering. Dansar och gymmar samt spelar fotboll i studentlaget.
Psoriasis: Filippa Söderström är ambassadör och vice ordförande i riksföreningen Ung med psoriasis.
Instagram: Filippasoderstrom
Blogg: www.filippasoderstrom.se
Youtube: Filippa Söderström

”Äh, du får ju ta på dig något på benen; du skrämmer ju barnen!” Många är de plumpa och sårande kommentarer Filippa och hennes kompisar får höra – ofta av vuxna – när de varma sommardagar dristar sig till att bära shorts.
– Folk är ju inte speciellt diskreta när de stirrar, på bussen till exempel, säger hon.
– Det är av okunskap, men då är det mycket bättre att de frågar i stället.
Det som får folk att reagera är de röda, fjällande och kliande hudutslag som karaktäriserar psoriasis. Sjukdomen går i skov och blossar upp ibland, vilket naturligtvis syns mer på sommaren när man inte vill eller kan bära heltäckande kläder.

– Annars är vi många som gör det. Har långa ärmar och ben på kläderna, alltså. I ansiktet sminkar många över sina utslag, säger Filippa, som själv gjorde sig av med alla svarta kläder för att de tappade hudflagorna inte skulle synas.
– Psoriasis är en folksjukdom med 300 000 drabbade i Sverige, men vi är experter på att dölja våra utslag, så folk vet väldigt lite om den.
Som jämförelse nämner hon att antalet diabetessjuka bara är 50 procent fler, det vill säga cirka 450 000.
– Men folk kan mycket mer om diabetes.
En vanlig fördom är att psoriasis smittar. Det gör den inte; det är en autoimmun sjukdom, där det är fel på den drabbades immunförsvar och kroppen så att säga attackerar sig själv. Men när Filippa var liten blev hon mobbad och till och med utstött i skolan, främst av killarna, som skrattade, trodde att utslagen smittade och kallade henne äcklig.
– Usch, det har jag hört mycket. Att jag är äcklig …

Hon var blyg och ville inte stanna kvar i hembygden under gymnasietiden, utan sökte sig till Halmstad och inledde de tre åren på naturvetenskapliga programmet med att ta mod till sig och öppet berätta för klasskamraterna om sin psoriasis.
– De fattade att det inte var farligt och kunde i stället stötta mig, säger hon.
– Och jag kände mig så himla mycket starkare i mig själv, då jag vågade berätta inför alla. Hade jag inte gjort det, hade det kunnat bli helt annorlunda.
Men den mest livsomvälvande upplevelsen hade Filippa redan i 15-årsåldern. Då åkte hon på sin första klimatresa. Klimatresor är landstingsfinansierade resor till soligt klimat, där sol och salta bad ofta har mycket positiv inverkan på psoriasisutslag. Resan anordnades av patientföreningen Ung med psoriasis.
– Den ändrade verkligen hela mitt liv. Jag fick tre veckor utomlands för att sola bort det och för att träffa andra med samma sjukdom, vilket var nästan ännu viktigare, säger hon.
Innan dess kände jag mig så ensam; det var typ bara jag och någon gammal gubbe som hade det, trodde jag.
Under vistelsen på Gran Canaria lärde Filippa känna många andra ungdomar med psoriasis som delade erfarenheter och tips med varandra. Hon hittade också sin bästa vän på denna den första av sina klimatresor.
– Vi är som en enda stor familj. Jag är inte tillbakadragen längre, utan väldigt social.
Efter att ha deltagit i en rad aktiviteter med Ung med psoriasis engagerade hon sig i föreningen och är idag dess vice ordförande. Dessutom är hon ambassadör och delar som sådan med sig av sin historia, för att stötta andra, hjälpa till att skingra fördomar och avdramatisera sjukdomen.

– Visst finns det dagar jag bara vill stänga in mig och inte visa mig, men det går att leva med sjukdomen och lära sig acceptera den, säger Filippa.
– I dag hade jag inte önskat bort min psoriasis; utan den hade jag aldrig varit den jag är idag. Och även om den är jobbig, är den ju en del av mig.

Namn: Filippa Söderström
Ålder: 21
Familj: Mor, far, tvillingsyskonen Olivia och Agust.
Gör: Studerar till gymnasielärare i svenska och engelska.
Intressen: Språk, resor, smink/skönhet, mode och fotografering. Dansar och gymmar samt spelar fotboll i studentlaget.
Psoriasis: Filippa Söderström är ambassadör och vice ordförande i riksföreningen Ung med psoriasis.
Instagram: Filippasoderstrom
Blogg: www.filippasoderstrom.se
Youtube: Filippa Söderström