Annons

Minnesord efter Ally Björklund

Personligt Hon blev 97 år gammal.
Personligt • Publicerad 8 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ally Björklund, född Jönsson, har avlidit i en ålder av 97 år.

Farmor fick ett långt liv, som först kantades av hårt arbete. Åren i skolbänken blev få, som den statarflicka hon var fanns ingen möjlighet till fortsatta studier.

Annons

Som 16-åring tog hon tjänst som barnflicka hos en familj i Marieholm innan hon gifte sig och blev fabriksarbetare på heltid. På Marieholms yllefabrik, Klippans yllefabrik, Ottssons och sedermera Gullfiber i Billesholm arbetade vår farmor till dess att hon gick i pension.

Arbete var något mycket viktigt – vilket hon också inpräntade i oss. När vi kom hem med examensbevis från universitetet blev hon föga imponerad. Var det inte viktigare att arbeta än att studera? Och det här med studielån, det lät inte bra att sätta sig i skuld, tyckte hon.

Under pensionsåren arbetade hon och sambon Erik gärna i trädgården och när de inte orkade längre fick vi göra jobbet, under noggrann övervakning. Oftast blev det godkänt och då blev det också en slant som betalning.

Söndagarna tillbringade Ally gärna med att spela bilbingo. Farmor hade inga problem med att rätta fyra brickor åt gången, trots sin höga ålder och hon kom ihåg exakt vilka nummer hon fått full bricka på, i många år efter vinsterna.

Ally tillbringade sin sista tid på Varagården i Bjuv, och där somnade hon in 15 oktober.

Åsa Rhodin Sarah Nylund Anders Björklund
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons