Stopp på Öresundsbron. Bild: TT

En ringa förseelse

Hovrätten har sänkt en dom för människosmuggling från fängelse till dagsböter. Två män i en bil fann flyktingar vid vägkanten på den danska sidan. Enligt uppgifterna var de ”i dåligt skick”. Männen gav flyktingarna mat och skjuts över Öresundsbron. De ertappades och berättade att de skjutsat över flyktingarna av vänlighet. För den vänligheten fick de det ganska hårda straffet tre månaders fängelse. Det sänks nu till dagsböter, eftersom Hovrätten bedömer brottet som ringa. Ingen betalning har skett, det inte var planerat och har bara skett en enstaka gång.
Någon har tyckt synd om en liftare, plockat upp och gett skjuts. Någon har sett en hungrig person och erbjudit mat. Någon har känt med en annan människa och velat hjälpa till. Det räknades bara som människosmuggling eftersom en gräns som varit öppen i decennier tillfälligt är stängd.
Den dömde mannen begick ett lagbrott och enligt nuvarande lagstiftning måste han absolut straffas för det. Men straffet bör vara i relation till brottet. Människosmuggling i stor skala är en cynisk affär, som sällan eller aldrig har något med mänsklighet och hjälpsamhet att göra och där stora summor byter händer. Ett systematiskt utnyttjande. Det måste straffas därefter. Dagsböter är kännbart, men inte stigmatiserande på samma sätt som ett fängelsestraff.
Öppna gränser sitter i ryggmärgen på den som kommer från Skåne eller bott här en längre tid. Det kommer att dröja innan det känns som ett brott att korsa gränsen mellan Sverige och Danmark. Det är inte konstigt om det kändes som en ringa förseelse att ge en nödställd person skjuts över bron. Hovrätten håller med.
Det är välkommet att Hovrätten sänkte straffet också eftersom samhället ska akta sig för att bestraffa goda impulser, som medmänsklighet och hjälpsamhet. I bättre tider skulle den som hjälpte en nödställd med mat och transport fått beröm och ryggdunk, inte böter.

×