Foto: Håkan Jacobsson

Hon vill veta hur livsstilen påverkar hälsan

Vad ska man egentligen tro om allt som sägs om vad man ska äta och vad man ska akta sig för att äta? Epidemiolog Isabel Drake forskar i ämnet och tycker om att möta allmänheten och berätta om vad det är hon håller på med – att försöka förstå varför människor blir sjuka och hur de själva kan minska risken för att bli det.

– När man håller på med statligt finansierad forskning tycker jag att man har en skyldighet att förmedla vad det är man har kommit fram till, säger Isabel Drake.
I jobbet reser hon en hel del, för att träffa andra forskare; när vi pratar med henne har hon just varit i Finland. Men hon trivs med att ge sig ut till små orter i Skåne också:
– Jag tycker att det är jätteroligt. Det här formatet är trevligt.
Formatet, det heter Forskarturnén. Forskare – på alla möjliga områden – från Lunds universitet besöker olika ställen runt om i Skåne – för det mesta bibliotek – för att berätta om vad de håller på med.
Isabel är en av dessa.

Isabel Drake forskar om folkhälsa, om vilken betydelse livsstilen – där kosthållet ingår – och våra gener har för vår hälsa.
Hennes grundmaterial är en stor undersökning, som inleddes i början på 1990-talet. Den kallas Malmö Kost Cancer och den har följt 28 000 personer. Deras matvanor kartlades, olika prover togs och mätningar gjordes.
Sedan har man följt personerna under åren.
Den första tanken var undersöka om det går att förutsäga vilka som löper större risk än andra att få cancer. Sedan har undersökningen utökats med att försöka spåra riskfaktorer för att få hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Sedermera har man också börjat undersöka barn och barnbarn till deltagarna i den första undersökningen.
Ett liknande insamlingsarbete har utförts i tio europeiska länder, och det ger ett sammanlagt underlag på över en halv miljon människor.
Den här undersökningen håller en mängd forskare i arbete.
– Jag kan utan vidare namnge över 20, kanske 30 stycken, säger Isabel och tror att totalt kan det nog vara bortåt 100 forskare som arbetar med det här materialet, i större eller mindre omfattning.
Vad Isabel Drake gör handlar om statistik: går det att finna samband mellan sjukdomar och livsstil? Kan man se att risken för den eller den sjukdomen ökar om man har vissa vanor?
– Materialet är öppet för ganska många frågeställningar.

Själv är hon speciellt inriktad på frågor kring diabetes typ 2 och cancer.
Faktiskt har det visat sig att man kunde använda proverna till mer än man visste från början. Tekniken går framåt:
– Man visste inte att man kunde göra så mycket med blod när man samlade in dem.
– Jag tycker att det är spännande och intressant att se hur man genom sin livsstil kan påverka sin risk att bli sjuk, förklarar Isabel på frågan om varför hon valt att fördjupa sig i det här ämnet.
– Och jag tycker om statistik och jag har alltid varit intresserad av biologi och kemi.

Hon är uppvuxen i Lund. Hon berättar att hon läste näringslära i London och fortsatte med biomedicin och molekylärbiologi. Och att hon kände sig lätt provocerad av att tonvikten låg så tungt på att hitta botemedel mot sjukdomar. Tyckte att man kunde lägga mer krut på att se till att folk inte blir sjuka i stället.
För tre år sedan doktorerade hon på en avhandling om prostatacancer. En tidning tog upp en av studierna i avhandlingen och satte rubriken En läsk om dagen kan orsaka cancer – vilket hon tycker var att ta i.
Det behöver inte vara läsken i sig, kanske snarare en livsstil där den där dagliga läsken är en del, som gör att risken för cancer ökar.

Hur lever hon själv då?
– Jag har ju två barn, och ett på väg, och man vill ju gärna förmedla sunda livsstilsvanor till dem.
– Vi har matkasse som levereras hem. Det fungerar väldigt bra – det är en enormt trevlig vardagslyx – när man går själv och handlar kommer man ju på samma saker hela tiden. Och det är ju råvaror man får, man lagar maten själv.

– Både min man och jag cyklar till jobbet.
Han är läkare och nu studerar även hon till det yrket, för att kunna kombinera kliniskt arbete med forskning.
Isabel har inte varit med på Forskarturnén förut, men populärvetenskapliga föredrag har hon hållit. Vad är det åhörarna brukar fråga om?
– Allt möjligt. De som kommer är ju redan intresserade, pålästa. Och de har ofta en bestämd uppfattning om vad som är bra eller dåligt.
Hon är inte ute efter att skrämma människor:
– Verkligen inte, snarare lugna ner.
Vad hon vill göra är att sätta vad som uppfattas som larmrapporter om det ena och det andra i ett sammanhang, förtydliga hur man ska tolka siffrorna.

Några egentliga kostråd kommer hon knappast med, annat än att lagom är bäst. Det där med hur man ska äta och vad man ska undvika att stoppa i sig, det har folk i allmänhet faktiskt en ganska god uppfattning om, menar hon.
Så hon förespråkar ingen askes:
– Min forskning visar att man inte behöver gå så långt. Man ser tydligt att små förändringar i rätt riktning betyder mycket: att man ser till att röra på sig lagom mycket, äta bra och varierad mat.