GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Luft­för­o­re­ningarna tvingar fram åt­gärder

Opinion Att de här två mest folk­rika länderna har så stora mil­jö­pro­blem att luften är far­lig att an­das är skräm­man­de – och hopp­in­gi­van­de.
Opinion • Publicerad 9 november 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Alla grund­sko­lor i In­di­ens hu­vud­stad New Del­hi stängdes i går och hålls stängda till på sön­dag på grund av de häl­so­far­liga luft­för­o­re­ningarna.

Det är inte förs­ta gången som sko­lorna stängs av den­na or­sak. För ett år se­dan stängdes sko­lorna i tre dagar på grund av den gif­tiga luften.

Tät grå smog täcker staden och mån­ga som går ut täcker mun och näsa med en sjal el­ler an­sikts­mask. Folk varnas för att gå ut efter­som gift­halterna i luften är 30 gånger hög­re än den nivå som världs­häl­so­or­ga­ni­sa­tionen (WHO) an­gett som ofar­lig.

New Del­hi an­s­es som världens mest för­o­renade hu­vud­stad. Bara Pe­king kan kon­kur­rera. Ut­ländska fö­re­tag i Kina varnar eu­ro­pe­iska med­ar­be­ta­re för att ta med fa­miljen på grund av mil­jö­pro­blemen.

Att de här två mest folk­rika länderna har så stora mil­jö­pro­blem att luften är far­lig att an­das är skräm­man­de – och hopp­in­gi­van­de. När sko­lor stängs och män­ni­skor varnas för att gå ut är det ett klart be­sked till med­bor­ga­rna att de sty­rande inte har kon­troll på si­tua­tionen.

Det gör att insikten om mil­jöns be­ty­del­se har ökat bland makt­ha­va­rna i båda länderna. De har bromsat el­ler stoppat kolkraftsutbyggnaden och satsar istäl­let på sol och vind. Även an­dra ra­di­kala mil­jö­lös­ningar växer snabbt fram.

Så det finns för­ut­sätt­ningar för att de ska bli bätt­re.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.